Gdje sve i kako ruski oligarsi skrivaju novac diljem svijeta?

Svijet 28. ožu 202212:36 > 14:12 1 komentar
Pixabay/ilustracija

Procjenjuje se da Rusi diljem sveta skrivaju 1.000 milijardi dolara, uglavnom u poreznim rajevima i lažnim kompanijama, a mnoge zemlje pokušavaju im ući u trag.

Četvrtinu ove sume kontrolira ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi bliski suradnici, bogati Rusi poznati kao ‘oligarsi’, procijenio je u izvještaju iz 2020. američki Think Tank (Trust mozgova) Atlantski savjet, prenosi BBC.

Desetljećima su ruski oligarsi prebacivali milijarde dolara u inozemstvo, u lažne kompanije kako bi im bilo teško ući u trag.

Najviše ovog novca otišao je na Cipar, zbog povoljnih poreza. Nekima je ovaj otok postao poznato kao “Moskva na Mediteranu”.

Unsplash/ilustracija

Prema Atlantskom savjetu, 36 milijardi dolara ruskog novca prebačeno je na Cipar samo 2013. godine.

Iste godine je Međunarodni monetarni fond primorao Cipar da zatvori desetke tisuća bankovnih računa lažnih kompanija.

Britanski prekomorski teritoriji, poput Britanskih Djevičanskih otoka i Kajmanskih otoka također su poželjne destinacije.

VEZANE VIJESTI

Prema izvještaju Globalnog svjedoka, 2018. godine su ruski oligarsi u ove porezne rajeve prebacili, kako se procjenjuje, 45,5 milijardi dolara.

Dio ruskog novca našao je put i do financijskih prijestolnica, poput New Yorka i Londona, gdje može biti investiran i samim time – uvećan.

Transparency International tvrdi da je britanska imovina od najmanje dvije milijarde dolara u rukama Rusa koji su optuženi za financijske zločine ili povezani s Kremljom.

Rusko pranje novca dodatno je razotkriveno u izvještaju “Ruska praonica” Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji iz 2014. godine. U njemu se navodi da je između 2011. i 2014. godine 19 ruskih banaka opralo 20,8 milijardi dolara za 5.140 kompanija u 96 zemalja.

Nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu, mnoge zemlje su objavile niz mjera kako bi ušle u trag skrivenom ruskom novcu, piše BBC.

Drugi američki Think Tank Nacionalna zadužbina demokracije kaže da je Putin ohrabrivao bliske suradnike da “kradu iz državnog budžeta, iznuđuju novac od privatnika, pa čak i orkestriraju potpunu zapljenu profitabilnih kompanija”.

Ova organizacija dodaje da su na taj način stvorili osobna bogatstva koja se mjere u desecima milijardi.

Ruski opozicijski lideri Boris Nemcov i Vladimir Milov tvrdili su da je između 2004. i 2007. godine 60 milijardi dolara prebačeno iz naftnog giganta Gazproma Putinovim prijateljima.

U Pandorinim papirima koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara ukazuje se da su ljudi bliski Putinu postali veoma bogati, i da bi mu mogli pomoći da prebaci vlastito bogatstvo u inozemstvo. U njima se otkriva da je samo jedna kompanija otvorila 2.071 lažnih kompanija za bogate Ruse.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.