Je li Cate Blanchett na suptilan način odala podršku narodu Palestine?

Lifestyle 22. svi 202417:45 0 komentara
AFP

Nekima je haljina koju je poznata australska glumica i borkinja za ljudska prava, Cate Blanchett nosila na crvenom tepihu u Cannesu u ponedjeljak bila jasna podrška palestinskom narodu. Drugi pak smatraju da je haljina koja ju je nosila ipak bila samo - haljina.

Isprva je njezina haljina s otvorenim ramenima Jeana Paula Gaultiera – izgledala kao jednostavna crna haljina.

Ali kad se Blanchett pomaknula, kamere su snimile stražnji dio haljine, koji se činio bijelim. Kad je podignula porub, uhvatili su i njegovu zelenu unutarnju podstavu.

Na crvenom tepihu je Cate Blanchett izgledala kao hodajuća počast palestinskoj zastavi, prenosi The Guardian.

AFP/LOIC VENANCE
LOIC VENANCE/AFP

To ne bi bilo neuobičajeno za australsku glumicu. Prošlog studenog, usred trenda ušutkavanja holivudskih ličnosti koje su govorile protiv zločina izraelskog rata protiv Gaze, Blanchett je u Europskom parlamentu pozvala na prekid vatre i podršku izbjeglicama.

“Nisam iz Izraela ili Palestine. Ja nisam političar. Nisam čak ni stručnjak”, rekla je tada. “Ali ja sam svjedok, a budući da sam svjedočio ljudskoj cijeni rata, nasilja i progona koji posjećuju izbjeglice iz cijeloga svijeta, ne mogu skrenuti pogled.”

Blanchett je također bio jedan od originalnih holivudskih igrača koji su potpisali otvoreno pismo Artists4Ceasefire Joeu Bidenu pozivajući na prekid rata.

Tako su mnogi ovu haljinu shvatili kao stidljivo iskazivanje solidarnost.

“CATE BLANCHETT TI SI NAJPRAVIJA”, odobravao je potez jedan od korisnika na platformi X .

Drugi su ipak nešto skeptičniji oko toga je li solidarna gesta bila zaista to ili jednostavno – slučajnost.

Naime, iako je stražnji dio haljine izgledao bijelo na mnogim fotografijama, druge su pokazale da je nijansa nježno ružičasta.

U međuvremenu, Blanchett, veleposlanica UN-ove agencije za izbjeglice od 2016., nije dala javnu izjavu o svojoj haljini u Cannesu. To nije napravila niti njena stilistica Elizabeth Stewart, koja je progovarala o društvenim temama, niti Heider Ackermann koji je na Međunarodni dan žena objavio podužu objavu o intersekcijskom feminizmu koja je uključivala poziv “ženama iz Gaze”.

Suzy Tamimi, palestinsko-američka modna dizajnerica sa sjedištem u Brooklynu, vidjela je Blanchettinu haljinu kao “pametan i jasan simbol solidarnosti”.

Možda upečatljiva haljina pojavila se na tepihu u trenutku kada neki obožavatelji preispituju odnos prema kulturi slavnih.

Mnogi komentatori i ljubitelji mode razbjesnili su se velikim nedostatkom spominjanja Gaze tijekom Met Gale ranije ovog mjeseca: iako su zvijezde kao što su Billie Eilish, Mark Ruffalo i Ava DuVernay nosile pribadače Artists4Ceasefire na dodjeli Oscara, nije bilo vidljivih crvenih pribadača na Met Gali, iako su neki sudionici potpisali pismo Artists4Ceasefire.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!