Joe Biden: Putin je agresor, nove sankcije odmah stupaju na snagu!

Svijet 24. velj 202219:45 > 25. velj 2022 08:50
Izvor: CNN / N1

Američki predsjednik Joe Biden održao je sastanak s predstavnicima G7 zemalja.

“Ruska vojska započela je brutalan napad na narod Ukrajine bez provokacije bez opravdanja, bez ikakve potrebe. Ovo je planirani napad, koji Putin planira već mjesecima. Oko 170.000 vojnika i vojne opreme nagomilao je uz ukrajinsko-rusku granicu. Oformio ej poljske bolnice i to sve govori o njegovim namejrana, odbio je sve napore u dobroj vjeri koje su SAD i saveznici pokušali ostvariti uz dijalog i izbjegavanje nepotrebnog krvoprolića.

Tjednima smo upozoravali da će se ovo dogoditi i sada se sve odvija onako kako smo govorili. Vidjeli smo neutemeljene tvrdnje da će Ukrajina napasti Rusiju, da se Ukrajina sprema koristiti kemijsko oružje, da je spremna počiniti genocid, bez ikakvih dokaza. Svjedočili smo kršenju međunarodnog prava u pokušaju da se stvore dvije tzv. nove suverene države na ukraijnskom teritoriju. U trenutku kada se sastajalo Vijeće sigurnosti kako bi odbilo invaziju Putin je objavio svoj rat. Nekoliko trenutaka nakon toga počeli su raketni napadi na povijesne ukrajinske gradove, nakon toga su uslijedile zračne uzbune i kolone tenkova.

Mi smo dijelili informacije o ruskim napadima kako ne bi bilo nikakvog zataškavanja o tome što Putin radi. Putin je agresor, Putin je odabrao ovaj rat i sada će on i njegova zemlja snositi posljedice. Danas odobravam novi paket sankcija, ograničenje roba koje se mogu uvoziti u Rusiju i te će sankcije stupiti na snagu odmah! S ovim sankcijama želimo maksimizirati dugoročni učinak na Rusiju i minimizirati dugoročni učinak na SAD i saveznike. SAD ovo ne radi sam, već mjesecima gradimo zajednicu partnera koju čini gotovo pola svjetskih gospodarstava”, rekao je.

Brojne ekonomske sankcije

U nastavku je konkretnije govorio o sankcijama:

“Limitirat ćemo sposobnost Rusije da posluje u dolarima, funtama i jenima i da bude dio globalnog gospodarstva. Ograničit ćemo mogućnosti za financiranje ruske vojske i otežat ćemo im da konkuriraju i da budu kompetentni u digitalnoj ekonomiji 21. stoljeća. Danas je rubalj pao na najnižu razinu u povijesti. Današnje djelovanje će uvesti sankcije ruskim bankama koje zajedno imaju bilijun u imovini. Isključit ćemo ih iz američkog financijskog sustava. Danas blokiramo četiri velike banke, sva njihova imovina u Americi bit će zamrznuta.

Isto tako ćemo proširiti popis ruske elite i njihovih članova obitelji kojima ćemo uvesti sankcije. To su ljudi koji su ostvarili osobit dobitak od politike Kremlja i patnje ljudi”.

“Naše snage ne idu u Europu”

Dodaje:

“Mislim da ćemo prekinuti polovicu visokotehnološkog uvoza Rusije, nanijet ćemo im veliku štetu za zrakoplovnu i svemirsku industriju i smanjiti mogućnost da budu kompetitivni u ekonomskom smislu. Osim ekonomskih kazni uvodimo i korake za obranu naših NATO saveznika, osobito na istoku. Sutra ćemo sudjelovati na NATO summitu, tu ćemo osnažiti našu solidarnost. Iako smo već osigurali 650 milijuna dolara za obranu Ukrajine, naše snage neće se uključiti u sukobu u Ukrajini, naše snage ne idu u Europu nego ćemo braniti naše saveznike na istoku. SAD će braniti svaki pedalj NATO teritorija, a dobra je vijest da je NATO ujedinjeniji i odlučniji nego ikad. Nema sumnje da će sve članice ispuniti ono iz članka pet u kojem stoji da je napad na jednu članicu, napad na sve”.

Rekao je i kako dobrava dodatne vojne snage u Njemačkoj. Dodao je i kako je razgovaraos ministrom obrane o dodatnim koracima koji bi potencijalno mogli biti potrebni da zaštite NATO članice. “Moja administracija će napravit sve što je moguće da zaštite emeričke obitelji i tvrtke od podizanja cijena”, dodao je.

“Ne planiram razgovarati s Putinom”

Rekao je i kako je u srži SAD-a da se bori za slobodu.

“Sinoć sam razgovarao s ukrajinskim predsjednikom i uvjerio sam ga da će SAD s partnerima u Europi podupirati ukrajinski narod u borbi za slobodu. Pružit ćemo im pomoć kako bismo im olakšali patnju. U narednim mjescima bit će vrlo teško za Ukrajince, ali neovisni su već 30 godina i pokazali su da neće tolerirati nikoga tko pokušava njihovu zemlju unazaditi.

Putin je izvršio napad na sama načela svjetskog mira, a sada cijeli svijet vidi što Putin i Kremlj rade. Ovdje se nikad nije radilo o sigurnosnim zabrinutostima nego o agresiji. To je jedna zlosutna vizija budućnosti svijeta gdje nacije silom uzimaju teritorije, tome ćemo se suprostaviti. Putinova agresija protiv Ukrajine, Rusiju će skupo gospodarski i politički stajati, za to ćemo se pobrinuti. Putin će biti izopćenik. Svaka zemlja koja podrži Rusiju, bit će okaljana tom odlukom”.

Uslijedila su novinarska pitanja, najprije planira li razgovarati s Putinom:

“Kako ćemo spriječiti veći konflikt? Tako da ćemo rasporediti sve potrebne članice u istočnom dijelu NATO bloka. Zasad nemam nikakve planove razgovarati s Putinom”. rekao je.

“Ne znam čime prijeti, znam što je učinio. Nitko nije očekivao da će sankcije spriječiti Putina u ovome što je učinio. Tome treba vremena, ali to će ga stići. On će testirati odlučnost zapada da nastavi sa sankcijama”, rekao je na pitanje prijeti li Putin nuklearnim napadom.

Rekao je i da će sankcije biti jednako razorne kao ruski metci i tenkovi.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.