Moldavija istražuje cijepljenje preko reda

Svijet 01. tra 202121:03
Izvor: Dusko Jaramaz / PIXSELL / ilustracija

Moldavija je u četvrtak objavila da istražuje optužbe da su se dužnosnici regionalnih vlasti i njihova rodbina cijepili preko reda, u vrijeme kada vlada uvodi nove mjere kako bi obuzdala pandemiju covida-19, uključujući uvođenje policijskog sata.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih europskih zemalja, zaostaje u cijepljenju za ostatkom kontinenta i objeručke je prihvatila donacije prijateljskih zemalja.

To je prva europska zemlja koja je dobila cjepivo protiv covida-19 iz globalnog programa COVAX, kada je 5. ožujka stigla prva pošiljka od 14.400 doza Pfizer/BioNTech cjepiva.

Dosad je u toj zemlji registrirano 230.240 slučajeva zaraze koronavirusom i 4960 smrtnih slučajeva.

Ukupno je Moldavija nabavila 110.970 doza cjepiva protiv covida-19 raznih proizvođača.

Nineli Revenko, koja vodi nacionalnu kampanju cijepljenja, rekla je da je ministarstvo zdravstva osnovalo povjerenstvo koje će istražiti slučajeve cijepljenja preko reda, tj. kršenje važećeg protokola o cijepljenju stanovništva.

“Ministarstvo zdravstva je otvorilo istragu kako bi se utvrdilo postoje li neregularnosti u procesu cijepljenja. Stoga će se provjeriti sve liste s cijepljenim osobama”, rekla je Revenko.

Među onima koji su se cijepili preko veze i preko reda su “deseci regionalnih dužnosnika iz cijele zemlje, majke i punice gradonačelnika, gradonačelnici, građanski aktivisti”, rekla je Alla Nemerenco, savjetnica predsjednice Maje Sandu.

Moldavija je počela s cijepljenjem 2. ožujka i dosad je prvom dozom cijepljeno oko 40.000 liječnika i ostalog medicinskog osoblja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar