N1 u Rimu: Čvrsta, stabilna, trajna vlast u Italiji zvuči kao science fiction

Svijet 25. ruj 202210:23
Izvor: N1

Talijanski birači u nedjelju biraju novi parlament, a predviđa se da će desničarske stranke u zemlji pobijediti na izborima koji su uslijedili nakon pada vlade koju je vodio premijer Mario Draghi. Izbore u Rimu prati naša reporterka Nina Kljenak.

“Kad sam došla u Rim razgovarala sam s 10-ak osoba, od taksista do konobara, svi su rekli rekli da će za Giorgiju Meloni, da je ona novo lice na političkom nebu i da će ona donijeti promjene. Talijani često znaju mijenjati, biraju drugačije, polažu nadu u nova lica”, javlja Kljenak.

VEZANA VIJEST

“Kasnije sam bila na večeri s politolozimai novinarima, oni pak kažu da nemaju za koga glasati i da neće izaći na izbori koliko god to bilo važno jer populizam dolazi sa svih strana – i s desnice i s ljevice”, dodaje.

Reporterka N1 javlja da teme koje su dominirale u kampanji su one kako izvući Italiju iz krize. Italija ima drugi najveći dug u Europskoj uniji, a sve se pogoršalo s pandemijom i ratom u Ukrajini. Obećanja su brojna s raznih strana. “Moglo bi se reći da su teme obećanja teme bez jasnog pokrića u ovom trenutku.”

“Čvrsta, stabilna, trajna vlast u Italiji stvarno zvuči kao science fiction. U zadnjih 11 godina bilo je oko 7 premijera, tako da je smijena vlade u Italiji gotovo svakih 18 mjeseci, ali dobro, sve je moguće. Što se tiče Meloni, velika je vjerojatnost da će ona biti premijerka, s partnerima bi mogla odnijeti preko 40 posto, neki kažu čak 48 posto. Ono što ona zagovara je udaljavanje od EU-a, nacionalizam, nešto slično Orbanu u Mađarskoj”, rekla je Kljenak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar