Pala talijanska Vlada: Draghi potvrdio ostavku na mjesto premijera

Svijet 20. srp 202221:08 > 21:46 1 komentar
Alberto PIZZOLI / AFP

Talijanski premijer Mario Draghi dobio je u srijedu povjerenje u Senatu, no tri vodeće koalicijske stranke bojkotirale su glasanje i time zapravo srušile njegovu vladu.

Zahtjev za izglasavanje povjerenja u gornjem domu parlamenta trebao je odobriti govor što ga je Draghi održao u utorak, kada je tražio jedinstvo svih koalicijskih stranaka.

Za taj zahtjev glasalo je 95 zastupnika, 38 je bilo protiv, no deseci senatora nisu bili prisutni.

Bojkotirali su zastupnici tri stranke iz Draghijeve koalicije: Forza Italija, stranka desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berlusconi, zatim krajnje desna Liga, koju vodi poopulist Matteo Salvini te populistički Pokret 5 zvijezda (M5S).

Sada se očekuje da će Draghi podnijeti ostavku, a on je u više navrata ustvrdio da će ostati na dužnosti samo ako očuva široku većinu, što se pokazalo današnjim bojkotom da nije moguće.

Nakon velike rasprave u gornjem domu, Draghi je izrazio ogorčenost prema strankama, a neke od njih su jednako nezadovoljne jer smatraju da se njihova stajališta ne uzimaju u obzir.

Time se stvarno raspala koalicija koja je podržavala Draghija i bila je raznorodna jer je obuhvaćala stranke od ljevice do krajnje desnice.

“S gorčinom ali mirne savjesti, nećemo sudjelovati u glasanju”, rekla je Anna Maria Bernini, predsjednica Forze Italije.

Ta je stranka podnijela vlastiti zahtjev Senatu predlažući da Draghi i dalje bude premijer, ali da se iz koalicije isključi M5S, no Draghi je pozvao da se glasa samo o zahtjevu drugog senatora koji je predložio da se jednostavno ponovno izglasa povjerenje njegovoj vladi.

Tada su od glasanja odustale i Liga i M5S.

Lijevi centar – Demokratska stranka te stranka Italia Viva najavile su da će glasati, kao i stranka Zajedno za budućnost, nova formacija koju je osnovao bivši šef diplomacije Luigi di Maio, koji je s pedesetak zastupnika napustio M5S krajem lipnja.

Draghi, koji je ponudio ostavku prošli tjedan kada se koalicija raspala, ranije u srijedu je rekao da je spreman nastaviti ako sve stranke stanu uz njega.

“Nikada nisam bio tako ponosan što sam Talijan”, rekao je 74-godišnji premijer koji ne pripada nijednoj političkoj stranci.

“Potreban je novi sporazum povjerenja, iskrenog i poštenog, poput onoga koji je do sad omogućio da se zemlja mijenja na bolje”, rekao je Draghi i predstavio ciljeve svoje vlade koja djeluje od veljače 2021. i dobila je mandat da vodi zemlju kroz pandemiju i izvede je iz ekonomske krize.

U završnim riječima bivši predsjednik Europske središnje banke, kojemu se pripisuju zasluge za spas eura 2012., pitao je Senat: “Jeste li spremni ponovo nam ukazati povjerenje?”

Nakon Senata, trebao je glasati i Zastupnički dom, koji zasjeda u četvrtak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram