Talijanski mediji: Papa Franjo upotrijebio vulgarnu riječ za LGBT osobe

Svijet 28. svi 202408:50 0 komentara
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Papa Franjo upotrijebio je vrlo pogrdan izraz prema LGBT zajednici dok je na zatvorenom sastanku s talijanskim biskupima ponovio da homoseksualcima ne bi trebalo dopustiti da postanu svećenici, izvijestili su talijanski mediji. Vatikan je za sada bez komentara.

La Repubblica je svoju priču pripisala nekolicini neimenovanih izvora, dok je Corriere della Sera naveo da ju je poduprlo nekoliko neimenovanih biskupa koji su sugerirali da papa, kao Argentinac, možda nije shvatio da je talijanski izraz koji je upotrijebio uvredljiv.

Web stranica za političke tračeve Dagospia prva je izvijestila o tom slučaju koji se navodno dogodio 20. svibnja kada je Talijanska biskupska konferencija otvorila četverodnevnu skupštinu zatvorenim sastankom s papom, piše HRT.

Papa Franjo (87) do sada je zauzimao otvoreniji pristup LGBT zajednici.

Na početku svog papinstva 2013. je rekao: “Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da sudim?”, dok je prošle godine dopustio svećenicima da blagoslivljaju članove istospolnih parova, što je izazvalo značajnu konzervativnu reakciju.

S druge strane, na susretu s talijanskim biskupima 2018. rekao im je da pažljivo provjeravaju kandidate za svećenike i odbiju sve moguće homoseksualce.

U dokumentu iz 2005., objavljenom pod Franjinim pokojnim prethodnikom Benediktom XVI., Vatikan je rekao da Crkva može primiti u svećeništvo one koji su jasno “nadvladali homoseksualne sklonosti” tijekom najmanje tri godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!