WHO: Napadi na bolnice postaju dio ratne taktike

Svijet 16. ožu 202222:59
ilustracija/ Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AFP

Zdravstvene ustanove sve više postaju mete u ratu, upozorila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), naglasivši da ukrajinski zdravstveni sustav pleše po rubu, piše BBC.

WHO je potvrdio 43 napada na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini i 46 drugdje u svijetu, u drugim sukobima, što je najviši ikad zabilježen broj. Ne navodi se o kojem se razdoblju radi.

Napadi na ustanove za pružanje zdravstvene skrbi nezakoniti su po međunarodnom pravu.

Mike Ryan, izvršni direktor WHO-a za hitne zdravstvene programe nazvao je “neprihvatljivim” takve napade, koji su postali “strategija i taktika rata”.

“Zdravstveni sustav u Ukrajini pleše po rubu, on izvrsno funkcionira ali treba potporu, treba ga poduprijeti, treba mu dati osnovne alate za spašavanje života”, rekao je Ryan.

On je rekao da se radi o napadima na “ono najtemeljnije od ljudskih prava” i da je to više od destrukcije zgrada, “to je uništavanje nade”.

Osim na bolnice u Ukrajini, WHO je zabilježio takve napade i u Afganistanu, Burkini Faso, Demokratskoj Republici Kongo, Libiji, Nigeriji, Palestini, Sudanu i Siriji.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar