Zbog ilegalnog izlova prstaca 18 uhićenih u Italiji

Svijet 28. srp 202115:45 0 komentara
Ilustracija: PU splitsko-dalmatinska

Talijanska obalna straža je u srijedu uhitila 18 ljudi zbog ilegalnog izlovljavanja rijetkih zaštićenih školjki, razbivši tako kriminalnu organizaciju koja je uništavala dio zaštićene obale južno od Napulja.

Uhićenja su uslijedila nakon trogodišnje istrage o kiriminalnoj skupini koja je izlovljavala prstace i pritom su za njihovo vađenje rabili čekiće i tukli stijenje u blizini turističkog dragulja Sorrenta.

Izlov prstaca u Italiji je zabranjen od 1998. Radi se o ugroženoj vrsti, a invazivne metodo njihov vađenja iz stijena uništava morski ekosustav.

Vrijedne školjke, koje se smatraju delicijom, duže su od običnih školjki i smeđe ljušture. Ilegalno se na crnom tržištu prodaju za 200 eura po kilogramu.

Ured tužitelja Torrea Annunziate optužio je uhićene za ilegalan izlov, uništavanje morskog staništa i prodaju nesigurne hrane. “Kriminalna organizacija”, koja je navodno djelovala od 2016., odgovorna je i za ulov i prodaju školjki iz “uvelike zagađenih područja” u blizini ušća rijeka koje su bile prepune teških metala, navodi se u priopćenju tužiteljstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!