'Most je prepisao naš program, a još nije proveo ništa'

Vijesti 19. tra 201618:13 > 18:15
N1

Daleko od rasprava o parlamentarnom preslagivanju i s fokusom na tisuće hektara slavonskih oranica nalazi se stranka ORaH. Gost Dnevnika u 18 bio je predsjednik ORaH-a Luka Keller.

Budući da Vaša stranka nije u ovom sazivu Sabora, nešto ste dalje od političkih preslagivanja. No zato ste fokusirani na hrvatsku poljoprivredu. Premijer Orešković nedavno je rekao kako ga je jedan strani investitor pitao za 10.000 hektara u Slavoniji. Dolazi li na tisuće slavonskih hektara zloglasni Monsanto?

“Imamo veliki problem s GMO-om. Kada križate supersjeme s korovom stvara se superkorov koji uništava tlo. Imamo dva primjera da je Monsanto već u Hrvatskoj. Ima prijavljen ured na Trešnjevci u Zagrebu i 2014. je donirao sjeme Slavoniji.”

“Premijer Orešković govorio je o tvrtki s Bliskog istoka. Kad premijer nudi 10.000 hektara stranim neimenovanim korporacijama mi se pitamo zašto hrvatski poljoprivrednici ne mogu dobiti daleko manja zemljišta. Vjerojatno se i tu radi o GMO-u.”

ORaH se zalaže za ekološku hranu, kvalitetnu i domaću. Naša se poljoprivreda mora bazirati na OPG-ovima i farmama. Taj dio politike je od nas prepisao Most, no nisu krenuli u reforme.

Je li moguće provesti tu politiku? Kako biste vi reagirali da ste u ovakvoj situaciji?

“ORaH bi se kao koalicijski partner u Vladi, ne s HDZ-om nego sa SDP-om ponašao da se mjeri učinak reformi, da se mjeri što je napravljeno. Da smo mi u situaciji kakvoj je sad Most mi bismo išli na parlamentarne izbore.”

Kako gledate na ovo što se sada događa u politici? Može li tu ORaH profitirati?

“Dapače, ORaH nudi tržišnoorijentiranu, a s druge strane socijalno osjetljivu politiku. Aktivni smo sudionik političke scene, nismo parlamentarna stranka, ali smo među 10 stranka u Hrvatskoj.”

Iz stranke je istupio europarlamentarac Davor Škrlec.

“Nisam iznenađen njegovim potezom. Sastao sam se s njim nekoliko puta, razgovarao, molio za ostanak. On ima 7 tisuća eura plaću, a dobio je samo dvije tisuće preferencijalnih glasova. Mirela Holy dobila ih je preko 50 tisuća. Bilo bi pravedno da njoj prepusti mjesto, no poznavajući njega to nije realno očekivati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.