''Nalazimo se pred okupacijom Hrvatske, ali ne vojnom''

Vijesti 20. tra 201617:51 > 17:54
N1

Čelnik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, na sjednici sabora je tijekom rasprave o genetski modificiranoj hrani kritizirao Monsanto i slične kompanije.

Svoj govor iz Sabora objavio je i na Facebooku.

”Nalazimo se pred novom okupacijom Hrvatske. Ali ovoga puta ne vojnom. U vrijeme globalizacije, ratovi se više ne vode oružjem, nego se zemlje osvajaju različitim političko-ekonomskim zahvatima.

U Hrvatsku nam na velika vrata stiže GMO sjeme i proizvodi, kao i otrovni pesticidi koji proizvode GMO tvrtke, a Vlada se ne zna ili ne želi suprotstaviti uništenju koje je na vidiku. Radi se o masovnom pokušaju ubojstva. I to ne samo ljudi, u Kanadi su GMO zrna pobila na milijune pčela, leptira i ptica.

Mikroorganizmi u tlu su potpuno uništeni, a istovremeno tvrtka Monsanto je uspjela od Vlade SAD-a izmamiti zakon o zabrani sakupljanja sjemena. Poljoprivrednik više nema prava sa svog zemljišta kupiti sjeme za iduću godinu. Postao je ovisan, a konačni cilj je postići monopol na proizvodnju sjemena, kao da je cijeli svijet jedno polje i svo sjeme je kontrolirano iz jednog izvora.

Ako se dopusti širenje GMO-a, naša predivna zemlja Hrvatska bit će isisana i pretvorena u pustoš bez ljudi, slično kao prašume u Brazilu.

Trebamo li i mi čekati da se u Hrvatskoj pojavi nekakav Zika virus ili nekakav treći produkt igre genima čiji ishod nije moguće predvidjeti ? Ne želimo sudjelovati u jednom eksperimentu s upitnim ishodom!

Ovo je rat, i neprijatelj je puno pametniji od nas. Po prihodima tih tvrtki, oni pojedu Hrvatsku za doručak. Ne zanimaju ih interesi malih poljoprivrednika, ni autohtone sorte, ni ekološka pitanja, zanima ih jedino i isključivo profit koji misle iznijeti iz zemlje.

Zašto članak 7. Zakona o GMO-u omogućava uvoz GMO-a u Hrvatsku, pa čak i tajnost podataka o uvozniku? Čemu tajnost podataka o hrani? Radi li se o vojno-obavještajnom pitanju? Da, u jednom specijalnom ratu. I određeni krugovi iz Hrvatske žele zaštititi identitet neprijatelja.

Misli li se Hrvatska na takav način obraniti od GMO-a?

Znamo li da su po nedavnoj analizi Hrvati najzatrovaniji narod Europe glifosatima? Znamo li da su tumori, alergije na gluten, neplodnost, oštećenje jetre, bubrega, crijevne bolesti često pokazatelji konzumiranja GMO hrane? Zašto Ministarstvo zdravlja ne govori da je Hrvatska šesta u svijetu po stopi raka, s tendencijom daljnjeg porasta oboljelih?

Nemamo kontrolu nad našim prostorom i nemamo dovoljno resursa da vršimo ispitivanja da utvrdimo pravo stanje. Neprijatelj je puno jači, puno bogatiji, puno brži, da ne kažem pametniji.

Jedino što je u interesu naroda je potpuno zabraniti GMO sjeme i uvesti deklaracije na sve uvozne proizvode koje sadrže GMO. Takav zakon želim vidjeti u ovom domu, takav zakon želim da se primjenjuje u našoj Hrvatskoj.

Rusi su sadnju GMO usjeva zbog masovnog ugrožavanja ljudskih života odlučili kažnjavati na jednak način kao terorizam. Znači da onaj koji namjerno koristi GMO može biti osuđen i na doživotan zatvor. Mađari su spalili sva GMO polja i zabranili u potpunosti GMO sjeme. Hrvatska još uvijek ima šansu slijediti primjer hrabrih naroda koji ne žele prodati svoju slobodu, zdravlje, egzistenciju za novac. Stoga, imamo ovdje povijesnu šansu, na vrijeme donijeti zakon u službi i na volju velike većine našeg naroda. Stoga, pozivam na bojkot GMO-a u cijelosti”, napisao je Sinčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.