Krenula peticija protiv mučenja i izrabljivanja konja

Vijesti 29. stu 201415:38 > 15:41
Facebook

"Prijatelji životinja", udruga za ukidanje bilo kojeg oblika zlostavljanja, mučenja i eksploatacije životinja od strane ljudi prikuplja tijekom subote na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, te online na svojoj mrežnoj stranici, potpise za zabranu korištenja konja u izvlačenju drva iz šuma.

Zabrana uporabe konja odnosila bi se na izvlačenje drva – bilo da konji vuku drva ili ih prenose na leđima.

Istodobno djelatnici Policijske postaje Gračac provode izvide za navodno mučenje radnih konja samaraša “zbog sumnje na kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja”, o čemu je javnost izvjestilo Općinsko državno odvjetništvo iz Gospića.

U priopćenju ODO-a piše da su izvide zatražili temeljem “napisa objavljenih u sredstvima javnog priopćavanja od 26. studenog, a “koji upućuju na zlostavljanje konja tijekom izvođenja radova u šumama Velebita kod Gračaca”.

Predsjednik Prijatelja životinja Luka Oman rekao je Hini da ovaj posljednji slučaj mučenja konja do smrti nije izolirana pojava te je pozvao građane da im svojim potpisom pomognu da se “ova okrutna praksa i patnja konja zabranili Zakonom.

Imamo dokumentirane slučajeve eksploatacije konja s otvorenim ranama, koji su svakodnevno vukli drva iz šume u Bregani kod Samobora i konja koji padaju pod teretom drva iz velebitskih šuma kod Gračaca, napomenuo je Oman dodavši kako oni pokazuju da je nužno zaštiti konje od prisiljavanja na teški tjelesni rad, iznad njihovih fizičkih mogućnosti, što rezultira padovima, ozljedama, lomovima i smrću.

Peticija je, naglašava, pokrenuta jer za zaštitu konja očito nisu dovoljne općenite odredbe Zakona o zaštiti životinja i Kaznenog zakona, a iluzorno je očekivati da bi se mogla uspostaviti učinkovita inspekcijska služba zaštite konja od okrutnosti njihovih vlasnika u šumama, pa preostaje samo zabrana, budući da današnja mehanizacija omogućuje uspješnu eksploataciju šuma bez korištenja konja, zaključuje Oman.