Tri godine Vlade: Učinak je dobar, no moglo se i bolje

Vijesti 04. pro 201412:29 > 12:41
Cropix/Dragan Matic

Ministri u Vladi smatraju da je Kukuriku koalicija u tri godine od dolaska na vlast napravila najviše što je mogla s obzirom na zatečeno stanje u državi, a slažu se da je recesija, u kojoj se Hrvatska nalazi već šestu godinu, najveći problem koji je nužno što prije riješiti.

Kukuriku koalicija je točno prije tri godine pobijedila na parlamentarnim izborima te su novinari ministre uoči sjednice Vlade u četvrtak zamolili da ocijene što je napravljeno u tri godine mandata, odnosno što je moglo bolje.

“Ne možemo u potpunosti biti zadovoljni, ali u okolnostima u kojima živimo, mislim da i nije tako loše”, ocijenio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić ističući kao najveće postignuće protekle tri godine zadržavanje socijalnih prava. Kaže kako je osobno zadovoljan učinjenim, no dodaje da se moglo i više, “posebno kad je riječ o okretanju krivulje BDP-a”.

“Međutim, ni BDP nije toliko važan koliko je važno da smo u ove tri godine uspjeli ono što mnoge druge zemlje nisu, a to znači zaštitili socijalne troškove”, rekao je Grčić podsjetivši da se ne režu socijalna davanja i mirovine te da su se minimalno smanjile plaće.

To znači, dodaje potpredsjednik Vlade, da se održava onaj standard građana izravno ovisnih o državi i proračunu koji je zatečen na početku mandata.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, kao i Grčić, smatra da je Vlada u okvirima mogućeg napravila puno toga, a žali što se na početku mandata nije krenulo “ozbiljnije s reformama”.

I ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras smatra da se puno toga napravilo, a i on najvećim minusom drži činjenicu da je Hrvatska još uvijek u recesiji. “Naravno da ni mi nismo zadovoljni time što je Hrvatska još uvijek u recesiji. To je najveći minus”, kazao je.

Šukerova ocjena između jedinice i dvojke

“Protekle tri godine Kukuriku vlasti bile su neuspješne, Hrvatska je nazadovala i bilo bi dobro da što prije dođe do prijevremenih parlamentarnih izbora kako bi se ponovo izmiješale karte i neki sposobniji ljudi preuzeli odgovornost za Hrvatsku”, izjavio je novinarima Gordan Jandroković (HDZ). Kukuriku koalicija, tvrdi, došla je na vlast u prvom redu zahvaljujući žestokoj kritici koju su upućivali tada na rad HDZ-ove većine.

Za njegovog stranačkog kolegu Ivana Šukera ove tri godine obilježilo je puno nerada, neodlučnosti i nespremnosti za provođenje strukturinih reformi, a ocjena koju bi dao aktualnoj vladi kreće se između jedinice i dvojke.

“Tri godine stagnacije, depresije, pogrešnog rada, eksperimentiranja i lutanja. Ove protekle tri godine Hrvatsku će koštati 10 godina”, mišljenja je HDZ-ov Goran Marić. Ovako se, kaže, državom ne upravlja, već se ovako država upropaštava.