Kako da pravni skrbnici djece rade bez službenih vozila?

Vijesti 18. kol 201621:14 > 21:16
N1

Dok se političari bave predizbornom kampanjom, u socijalnoj skrbi neke institucije imaju problema s osnovnim uvjetima za rad. Nedostaje i komunikacije s resornim Ministarstvom.

U Centru za posebno skrbništvo koji posreduje u teškim slučajevima, konfliktnim brakorazvodnim parnicama i slučajevima zlostavljanja djece, nema službenih automobila. Pa tako ni nezavisni pravnici, koji brane interese djece u postupcima pred sudom, ne mogu obavljati svoj posao. S nama je u četvrtak u Dnevniku u 22 bila Karolina Šestak, ravnateljica Centra za posebno skrbništvo Zagreb.

“Krajem srpnja ostali smo bez službenih vozila. Predmeti su delikatni i velik dio posla je terenski”, kazala nam je Šestak, koja objašnjava da nije samo problem doći do sudova na ročišta, već i to što im je bitan dio posla posjećivanje štićenika koje zastupaju, kako bi ih mogli neposrednim kontaktom upoznati s postupkom. “Razmišljali smo o javnom prijevozu, ali termini ročišta se ne poklapaju s voznim redom. Kad god smo mogli, koristili smo privatne automobile, ali to nije rješenje. To bi trebala biti iznimka, a ne pravilo”, upozorava Šestak.

Rekla je da imaju tisuće predmeta, prije ročišta moraju obići štićenika da dobiju mišljenje i upoznaju ga s postupkom, te mu se tako pruži i mogućnost aktivne uloge u postupku. “Mi smo u ovom trenutku paralizirani. Privremeno je rješenje bio rent-a-car, no prestaje kad se prijeđe određeni iznos”, kazala je.

Ministrica bez odgovora, zamjenik obećao – ništa se nije promijenilo

Pravovremeno su, u više navrata, obavještavali Ministarstvo socijalne politike i mladih. “Žalosno je da se situacija nastoji ispolitizirati. Prije dolaska ovdje sam na jednoj javnoj televiziji čula da ovo koristimo u “svrhu promicanja bivše ministrice”. To je apsurd i laž. Činjenica je da ne možemo na terene i sudska ročišta, a na to je ukazivano još u veljači kada predziborna kampanja nije bila ni na vidiku.”

S resornom ministricom Bernardicom Juretić nisu razgovarali, iako su u šest prilika pokušali. “23.6. smo imali sastanak sa zamjenikom i načelno je dogovoreno da će se ovo riješiti kroz javnu nabavu, no do sada nije riješeno ništa.”

Paradoksalno je, kaže Šestak, da vam država propiše zastupnika, i onda mu ne omogući tehničke uvjete za rad. “Štićenici nisu adekvatno zastupani, ne poštuju se odredbe Zakona.”

“Očekujem da resorni ministar sasluša probleme, vuče konkretne poteze, a ne da se samo figurira”, poručila je ravnateljica Centra za posebno skrbništvo Zagreb.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.