Munivrana Vajda: Političari bi trebali imati deblju kožu od običnih građana

Vijesti 17. velj 201910:20 > 10:28
N1

Maja Munivrana Vajda s Pravnog fakuleta u Zagrebu komentirala je presudu protiv Zorana Ercega zbog uzvika da je Franjo Tuđman zločinac, na otvaranju spomenika prvom predsjedniku, kao i ubrzano postupanje policije u slučaju mladića koji je na Tuđmanov kip sprejem nacrtao srp i čekić.

Munivrana Vajda je potvrdila da ne postoji niti jedna specifično formulirana odredba koja bi zabranjivale uzvike protiv predsjednika. “Postoji niz odredbi koje štite čast i ugled, javni moral, moral i osjećaje građana. Kod provođenja tih mjera treba voditi računa o temeljnim ustavnim ljudskim pravima kao što je pravo na slobodu izražavanja”, poručila je.

Istaknula je da sudac mora procijeniti je li kažnjavanje neophodno za postizanje nekog društveno legitimnog cilja kao što je sprječavanje nereda, zaštita reputacije i prava drugih. Sudac mora izvesti zaključak da je kažnjavanje apsolutno neophodno za postizanje društvenog cilja, kaže profesorica prava. 

“Naše Ustavne odredbe su u skladu s međunarodnim standardima, problem je u primjeni. Uvijek je potrebno promatrati ne samo Ustav i Europsku konvenciju nego i presude Europskog suda za ljudska prava. Europski sud pruža najveću zaštitu političkom diskursu i pitanjima od javnog interesa. Tada je sloboda države da ograniči slobodu izražavanja najmanja”, kaže. 

Ističe da bi političari “trebali imati deblju kožu od običnh građana”. “Sloboda izražavanja u odnosu na njih je šira., Kritika ne predstavlja kritiku na njih, nego na politiku koju zastupaju. Prekršajni postupci su u pravilu brži nego kazneni. Voljela bi da u slučaju govora mržnje imamo jednako ažurno postupanje policije”, poručila je.

Na pitanje je li presuda Ercegu i uhićenje mladića koji je nacrtao srp i čekić uvođenje verbalnog delikta, Munivrana Vajda poručuje: “Nadam se da ne, da su to izolirane pojave i da u većini slučajeva sudovi balansiraju između prava na reputaciju s pravom na slobodu govora. U predmetu za Franju Tuđmana, pisanje grafita se u kaznenom zakonu. U tom slučaju bi trebalo uzeti u obzir pravo na slobodu izražavanja”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram