Tko sve želi u Europski parlament

Vijesti 22. velj 201918:36 > 18:46
(ilustracija)

Amsterdamska koalicija sutra će prva objaviti kompletne liste kandidata za EU parlament. No, zanimljivo je već danima. HDZ se odrekao iskusne europarlamentarke Ivane Maletić, dok je SDP posegnuo za bivšom članicom koja je mogla, ali odbila biti u europarlamentu, Mirelom Holy.

Iako ne službeno, kampanja za europske izbore je počela. Baš kao i čistke. Bolje Ivana Maletić na plaći od 20 tisuća eura nego na HDZ-ovoj listi u Europskom parlamentu.

“Koliko sam shvatio to je bila njezina ideja.” Je li to micanje nekih nepoćudnih kadrova? “Ne, zašto bi bilo? Nema. Ja ne vidim nijednu varijantu u kojoj bi Ivana bila nepoćudna.”, kaže Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. 

“Ne mogu to ni u kojem smislu povezati s nekakvim unutarstranačkim sukobima koji se cijelo vrijeme imputiraju”, dodaje Oleg Butković, ministar prometa.

No poznato je da premijer Andrej Plenković i Maletić nisu u dobrim odnosima.

“Dakle, nitko nju ne uklanja. To je bila izričita njena želja. Sama je iskazala svoju zainteresiranost što je predsjednik prihvatio. Meni je u tom trenutku kad je ona to rekla bilo iznenađenje”, kaže Branko Bačić, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a.

Iznenađeni su bili i SDP-ovci kada je Davor Bernardić na njihovu EU listu pozvao bivšu članicu Mirelu Holy

“Malo mi je ipak čudno nakon svih onih kritika koje je godinama, a u zadnjih par godina posebno iznosila na račun SDP-a u cjelini, a na račun gospodina Bernardića posebno, da se sada tu vraća. Ali Bože moj”, kaže Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a.

Bože moj, što je bilo, bilo je. Tako nekako razmišlja Mirela Holy. 

“Pa gledajte, činjenica je da će različiti ljudi imati različita mišljenja i različite ideje oko toga. Svatko ima pravo misliti što želi” Mislite li vi da je Davor Bernardić dobar predsjednik SDP-a? “Rekla sam da vam to neću komentirati”, bila je izričita Holy.

Šanse za ući u Europski parlament ima i Dalija Orešković. Dugo se spekuliralo da će na njezinoj listi biti Bojan Glavašević. No čini se da je između njih puklo.

“Nisu li to pitanja za Daliju Orešković? Što se mene osobno tiče kako trenutno stvari stoje mislim da neću biti kandidat na europskim izborima. Mislim, to se može promijeniti, ali mislim da moja kandidatura neće biti. O slutnjama, sumnjama i indikacijama zaista ne mogu. Ali motivi su osobne prirode”, zaključuje Glavašević.

Sve je više onih koji maštaju o europskoj plaći. Svoju sreću iskuštat će i stranka Snaga.

“Iskoristit ću priliku i reći da stranka SNAGA izlazi na europarlamentarne izbore. Ja ću biti nositelj liste, ali neću ići u Europski parlament, neću ići u Bruxelles ako slučajno jedan od kandidata stranke SNAGA prođe”, kaže Goran Aleksić, predsjednik stranke SNAGA.

Većina većih stranaka imena kandidata i njihov poredak na listama za sada vješto krije. No prvi koji će već u subotu otkriti sve karte bit će Amsterdamska koalicija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.