Tko HDZ-ovcima iz Vlade plaća putovanja na stranačke skupove?

Vijesti 02. ožu 201917:47 > 22:48
N1

Iduće nedjelje u Ličko-senjskoj županiji izvanredni su izbori. HDZ-u i vrlo važni, pa je posljednjih dana pravi ministarski destant na tu županiju. Premijer Plenković gotovo svakodnevno obilazi stranačke ogranke slaveći 29. obljetnicu stranke. I sve je to u redu, ako se za stranačke stvari koristi stranački novac.

Plenković u Lici, Ćorić u Lici, Krstičević u Lici, Medved u Lici – sve to samo nekoliko dana prije lokalnih izbora. No premijer tvrdi, to nema veze s kampanjom.

“Vi ako malo bolje pratite što mi radimo, a to je da smo mi na terenu stalno. Ovo je vlada i ovo je vodstvo koje živi sa svim hrvatskim županijama i gradovima. Mi to radimo stalno, tako ćemo raditi i danas i sutra i preksutra….”, rekao je premijer

I danas i sutra i preksutra, no pitanje je na čiji račun. Primjerice – tko plaća putovanja? Tijekom izborne kampanje na račun poreznih obveznika mogu se voziti samo štićene osobe.

“Za štićene osobe prve kategorije, kao premijer, on se ne može odreći svoje zaštite, policijske pratnje i vožnje… Mislim ja bih često, iskreno da vam kažem, često bih voljela da se mogu sama prošetati po ulici ili otići negdje, ali ne smijem. Jednostavno, zakon mi to brani”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

No nisu i svi ministri štićene osobe. U DIP-u napominju da se sredstva državnog i lokalnog proračuna ne smiju koristiti tijekom izborne kampanje.

“Ono što bi bilo direktno kršenje zakona je da ministar ili neki državni dužnosnik uzme auto svog ministarstva ili neki drugi službeni auto, ode direktno na izborni skup i vrati se u mjesto stanovanja. Sve ovo ostalo je jedna tanka linija koju treba cijeniti od slučaja do slučaja”, rekao je Slaven Hojski iz Državnog izbornog povjerenstva.

No, ta tanka linija se teško utvrđuje, a još teže sankcionira. Ako se ministar prije stranačkog pojavi na nekom službenom događaju – tada ne krši zakon.

“I ono što se ne može spriječiti nijednim zakonom je napraviti neki moratorij gdje ministri ili drugi državni dužnosnici ne bi mogli kročiti u tu županiju, grad ili općinu gdje se održavaju izbori, kao niti s druge strane ne bi mogli reći županu, koji na ovim izborima ima svoju listu na ovim izborima, da ne smije izaći iz svog ureda”, misli Hojski.

U DIP-u na moguće nepravilnosti reagiraju tek po zaprimljenoj prijavi. Time se potom bavi županijsko izborno povjerenstvo. Prijava zasad nije bilo. I u GONG-u pozivaju na odgovorno trošenje novca poreznih obveznika.

“Naravno da je ovo pomalo čak i groteskno ja bih mogla reći… Ne bih to svela u neki zakonski problem. To je sad pitanje političkog morala, pitanje birača hoće li ono to i kako ocijeniti”, rekla je Oriana Ivković Novokmet iz GONG-a.

Oporba poručuje – zadatak ministara je prije svega da vode svoja ministarstva.

“Ministri iz Vlade troše novac građana, ne rade svoj posao, nema reformi, Hrvatska tone sve dublje. Za to vrijeme oni daju opet lažna obećanja u predizbornoj kampanji u Lici jer je očito panika”, rekao je šef SDP-a Davor Bernardić.

Do prvih ovogodišnjih izbora ostalo je svega tjedan dana. Stranke do ponedjeljka moraju objaviti prva preliminarna izvješća o izvorima i troškovima tijekom izborne promidžbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram