Galić smatra da će Vatikan sigurno reagirati na spor hrvatske i austrijske Crkve

Vijesti 09. ožu 201909:37 > 09:49
N1

Bivši diplomat Mirko Galić komentirao je u Novom danu N1 televizije odluku Katoličke Crkve u Koruškoj da zabrani održavanje mise zadušnice na Bleiburgu.

“Prije odluke crkvenih vlasti austrijska država je donijela odluke koje su upućivale u kojem bi pravcu to moglo ići. Austrijske vlasti su zabranile upotrebu ustaških simbola jer se misa i komemoracija vežu uz veličanje ustaštva. Začuđuje je što se to dogodilo kad je na vlast došla desnica. Današnja desnica u Austriji se želi distancirati od nacizma i ostataka vrijednosti Drugog svjetskog rata i želi se koncentrirati na suverenost i vlast naroda. Svako vezivanje uz nacizam slabi njihove pozicije. Marine LePen u Francuskoj se potpuno odvojila od svoga oca, to se dogodilo i u Austriji. Država je dala upozorenje. Crkva je samostalna, ali i ona je procijenila da se komemoracija u Bleiburgu izrodila u nešto njima neprihvatljivo. Kako je došlo do tako radikalnog spora između dvije crkve teško je objasniti. Vidim da su se stvorili frontovi i da nema zajedničke budućnosti dok potoje tako suprotna tumačenja. Vjerojatno će se na hrvatskoj strani radikalizirati stajališta. Sabor koji je pokrovitelj je na ovaj način dobio upozorenja, a i HBK će morati voditi računa da se ne da potvrda da su Austrijanci bili u pravu ako se pronađe novo mjesto komemoracije”, kaže Galić. 

VEZANE VIJESTI

Na pitanje hoće li se u spor austrijske i hrvatske Crkve uključiti i Vatikan, Galić kaže kako “papa Franjo ne pušta da stvari prolaze, a da on ne reagira”.

“Sigurno neće pustiti da stvari teku same od sebe i da se dvije velike crkve svađaju na način koji nije produktivan za interese Vatikana. Kako će reagirati treba vidjeti, ali neće biti bez reakcije”, rekao je Galić.

Je li odluka austrijske crkve konačna? “Mislim da će teško biti promijeniti odluku, barem u dogledno vrijeme. Moralo bi doći do dijaloga bez obzira što se neće ništa promijenitit. Dvije crkve ne mogu bez komunikacije. Ta komunikacija može biti produktivnija ako će se na neko vrijeme suspendirati komemoracija na Bleiburgu”, kaže.

O upozorenjima Vladimira Šeksa koji je rekao da bi ovakva odluka iz Austrije mogla dodatno radikalizirati događaj, kaže: “Na neki način je šteta da je do zabrane došlo nakon napora koji su uloženi da se eliminira ono što je stvaralo privid ili stvarno stanje koje su novinari pomalo neoprezno zvali “ustaškim dernekom”. Prošle godine su bila dva incidenta koje su austrijske vlasti sankcionirale. Bleiburg ima posebno mjestu među hrvatskim tragedijama i teško je prihvatiti da se ne može tako više izražavati svoj stav i osjećaje. Hoće li se radikalizirati? Postoje zato svi uvjeti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter | Facebook | Instagram