Čeka se očitovanje Pavićevog Ministarstva o zahtjevu Ustavnog suda

Vijesti 08. svi 201906:50 > 06:54
Ilustracija

Ustavni sud u utorak je na svojoj redovnoj sjednici raspravljao o kampanji Ministarstva rada vezanoj uz mirovinsku reformu.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je za N1 da je očitovanje zatražio odmah, bez odlaganja. Tada će Ustavni sud odlučili o tome kako će i hoće li poduzeti druge radnje.

VEZANE VIJESTI

“Tražimo ga da detaljno obrazloži iz kojih sredstava se financiraju spotovi, koliko je do sada potrošeno i koliko će ukupno biti potrošeno. Izvješće smo tražili odmah i bez odlaganja nakon čega ćemo odlučiti hoćemo li nešto poduzimati kao Ustavni sud”, rekao je Miroslav Šeparović.

Pojasnio je da Ustavni sud može poduzeti radnje kada se radi o grubom kršenju pravila demokratske procedure i onemogućavaju građane u njihovom prikupljanju potpisa. “Za sada te dokaze nismo dobili”, rekao je Šeparović.

Oglasilo se i Ministarstvo.

“Na zahtjev Ustavnog suda očitovat ćemo se unutar 24 sata i stavljamo se na raspolaganje Ustavnom sudu za eventualna dodatna pitanja”, poručeno je iz Ministarstva.

“U izjavi predsjednika Ustavnog suda, gospodina Miroslava Šeparovića, koju su prenijeli mediji, predsjednik Ustavnoga suda je izjavio da je akcija sindikata legitimna, ali je legitimno i da Vlada svojim aktivnostima objašnjava do čega bi sindikalna aktivnost dovela. U istoj izjavi predsjednik Ustavnoga suda dodao je da je prema kodeksu dobre prakse Venecijanske komisije, koja daje preporuke i savjete koji nisu obvezni, ali one djeluju snagom svog autoriteta, razvidno da Vlada ima pravo informirati građane i emitirati spotove plaćene javnim novcem. To je zbog toga, dodao je predsjednik Ustavnog suda, „što u načelu Vlada i nema druge izvore sredstava nego proračunska“. Izjavio je i da je legitimno da Vlada emitira spotove plaćene javnim novcem u ovoj situaciji kada se još prikupljaju potpisi, kada još nije jasno hoće li će se potpisi skupiti, kada se ne zna hoće li biti referenduma te je li pitanje u skladu s Ustavom”, kažu iz Ministarstva.