Službeno počinje hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a

Vijesti 09. sij 202006:59 > 12:41
Borna Filic/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Banskim dvorima primio predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela koji će za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om pokušati postići dogovor o novom višegodišnjom financijskom okviru sa zemljama članicama.

Dogovor o novom VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. ključan je izazov hrvatskog predsjedanja nakon što finsko predsjedništvo nije uspjelo približiti stajališta zemalja članica. 

Novi pokušaj ima hrvatsko predsjedništvo u suradnji s glavnim koordinatorom VFO-a, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom koji će kao “neutralan” u pregovorima pokušati ostvariti ono što Finci nisu. 

Radi se o pokušaju stvaranja konsenzusa između bogatijih zemalja, koje u proračun uplaćuju više nego što iz njega primaju, i siromašnijih kojima sredstva iz europskog proračuna služe za sustizanje bogatijih.

N1

Podsjetimo, Zagreb je u četvrtak i petak domaćin Kolegija povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyenu u povodu početka polugodišnjeg predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Time će se u glavnome gradu Hrvatske i službeno obilježiti početak predsjedanja Vijećem EU-a.

Svi povjerenici Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen stižu u Zagreb nešto kasnije u četvrtak i pratit će svečani koncert u HNK-u uz izravni prijenos na Drugom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 19.00 sati.

Uz europske goste te ministre i premijera Plenkovića, koncertu će nazočiti i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Nakon koncerta najavljena je večera s predsjednicom Grabar Kitarović.