Sastanak vladajuće koalicije uoči glasanja u Saboru, hoće li biti kvoruma?

Vijesti 28. velj 202006:45 > 06:56
Ilustracija

Hrvatski sabor bi u petak trebao razriješiti glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i izglasati zakone koje nije uspio prošloga tjedna zbog nezadovoljstva manjinskih zastupnika neprihvaćanjem njihovih amandmana prilikom donošenja novog Zakona o popisu stanovništva. U amandmanima su tražili da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i poštivanje manjinske kvote među popisivačima.

Premijer Andrej Plenković jučer je poručio da od sastanka parlamentarne većine, koji bi se trebao održati danas u 8.30, očekuje dogovor oko ove teme.

“Ne namjeravam ponuditi ništa što se tiče promjene zakona. Stav vlade i HDZ-a je jasan, to je tehnički zakon kojeg trebamo donijeti na vrijeme da bi se svi pripremili za popis stanovništva, ne vidim nikakav problem.

Čak sam pitao na užem kabinetu treba li jedno ili dva čitanja, ja volim dva čitanja, ali zakon je prošao javno savjetovanje, nitko se nije dosjetio te teme, takvih odredbi nema u zemljama susjednih zemalja gdje su Hrvati manjina, u dosadašnoj praksi nije bilo diskriminacije oko popisivača.

Mislim da ćemo to riješiti”, rekao je jučer i dodao da predstavnici manjina znaju za taj stav. “Zakon će sigurno proći”, ustvrdio je premijer.

Kasnije navečer ponovno se na novinarski upit osvrnuo na temu kvoruma u Saboru i zahtjeva predstavnika manjina za usvajanjem dva amandmana.

Rekao je da je Vlada imala namjeru prihvatiti te amandmane, prihvatila bi ih prošli tjedan. “Naša se pozicija nije promijenila”, naglasio je.

Na dodatno pitanje što ako predstavnici manjina neće podržati taj zakon, premijer je rekao kako je ova Vlada učinila jako puno za prava manjina u Hrvatskoj, u gospodarskom, političkom te socijalnom pogledu.

Također je rekao da prošlog petka saborski kvorum nije pao zbog stava Vlade o amandmanima koji su tada odbijeni, nego zbog incidenta koji je nastao i da je to vrlo važna razlika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.