"Narednih dana Talijani ne moraju plaćati stambene kredite, račune…"

Vijesti 11. ožu 202011:05 > 11:09
N1

Iz Rima se u N1 Studio uživo putem Skypea javio Silvije Tomašević, dopisnik Večernjeg lista. Rekao je da su Talijani ozbiljnije shvatili situaciju te da se sad pridržavaju svih pravila, a da je informacija da su dućani opustošeni i da nedostaje namirnica "notorna glupost".

Italija prema posljednjim podacima ima više od 10 tisuća oboljelih od kojih je već 1004 osoba ozdravilo, više od 600 umrlo. Pozitivna brojka je da je smanjen broj novooboljelih u odnosu na prekjučer, rekao je Silvije Tomašević te dodao da je važno istaknuti smanjenje širenja virusa u zonama koje su označene kao žarišta.

Život u Rimu izgleda “tužno”, kaže, jer se na ulicama može vidjeti vrlo mali broj turista, a i oni lutaju ulicama jer su muzeji, arheološki lokaliteti, pa čak i Trg sv. Petra zatvoreni. Slaže se s mišljenjem dr. Nele Sršen koja je rekla da Talijani na početku nisu dovoljno ozbiljno shvatili situaciju.

VEZANA VIJEST

“Nije se ozbiljno shvatilo ni kad se pojavio u Kini ni prve dane ovdje u Italiji jer prvi slučaj je bio jedan kineski par koji je došao u Milano 23. siječnja i mislilo se da će na tome završiti. Mislilo se da se neće širiti na ostatak Italije, ali Talijani su nestašni, putovali su i s koronavirusom okolo i zarazila se cijela Italija. Sad su shvatili, kad je praktički cijela Italija zatvorena, da je situacija opasna i sad se pridržavaju mjera. Da su to napravili ranije, možda toga ne bi bilo”, rekao je Tomašević.

#related-news_0

Komentirajući situaciju u gospodarstvu rekao je da se razmišlja o zaustavljanju svega, barem u Lombardiji.

“Dolazi mi prijedlog industrijalaca iz Lombardije da se zaustavi sve, čak i proizvodnja u narednih 15 dana, kako ljudi, ni oni koji idu na posao, ne bi širili zarazu. Jedino bi farmaceutska i prehrambena industrija nastavile posao, ali sve druge bi trebale stati. Vlada treba odlučiti o toj mjeri, ali ide se na drastične mjere. Vlada istovremeno donosi nove odluke da teret ne padne na ljude. Zaključeno je da nitko ne smije izgubiti posao zbog koronavirusa. Svi koji trebaju plaćati stambene kredite, ne moraju narednih dana, ne moraju plaćati račune, čak ni pretplatu na TV. To je mjera da se rastereti građanstvo od financijskih obaveza”, rekao je Tomašević.

Otkrio je i da informacije o tome da su Talijani masovno u panici opustošili dućane, ispraznili police i napunili zalihe, nije točna.

“To je bila notorna glupost. Ne samo da su sve trgovine dobro snabdjevene nego i onima kojima treba pomoć, nosi se hrana i roba u domove tako da je to glupost. Čak i tržnica je u Rimu otvorena. Oni koji su to učinili, opustošili dućane, pokazali su svoju inteligenciju”, zaključio je Tomašević.

Tijek događaja vezan za koronavirus možete pratiti OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.