Prosvjed oporbenih gradskih vijećnika, s laptopima sjede na Markovu trgu

Vijesti 07. svi 202008:13 > 09:19
N1

33. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba održat će se online glasovanjem putem aplikacije.

Oporbeni zastupnici okupili su se jutros pred skupštinom, iz protesta, smatraju da ih se želi ušutkati i da je sjednica mogla biti održana ‘uživo’, a ne virtualnim putem. 

Na predloženom dnevnom redu je 19 točaka, među ostalima, i izvješće gradonačelnika Milana Bandića o poduzetim aktivnostima i mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa i ublažavanje njezinih posljedica te izvješće o posljedicama potresa i mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju radi saniranja štete.

Na dnevnom redu su i prijedlozi oporbenih gradskih zastupnika o stambenom zbrinjavanju građana pogođenih potresom te prijedlog kojim traže da gradonačelnik podnese izvješće o razmjerima oštećenja na zgradama koje su posljedica potresa.

N1

Inače, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) pozvao je u srijedu gradske zastupnike da se u četvrtak tijekom skupštinske sjednice odreknu svih zastupničkih naknada do kraja mandata kako bi se ta sredstva uplate za pomoć stradalima u potresu.

“S obzirom na situaciju u Gradu Zagrebu, pogođenim potresom, pozivam Vas da sutra tijekom 33. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba postupimo po Odluci Vlade Republike Hrvatske od 24. ožujka 2020. godine da se odreknemo svih zastupničkih naknada do kraja mandata ove Skupštine da se sredstva uplate za pomoć stradalima u potresu”, navodi Prgomet u pozivu gradskim zastupnicima.

Upućuje ih i da donacije uplate na račun: HR1210010051863000160, Državni proračun RH, s pozivom na broj odobrenja 68 5371 – OIB uplatitelja, doznaje Hina iz Ureda predsjednika Gradske skupštine Drage Prgometa.

Stavljenić-Rukavina: Prgometov poziv nelogičan i suprotan prijašnjim dogovorima

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Ana Stavljenić-Rukavina izjavila je u četvrtak da je poziv predsjednika Skupštine zastupnicima da se odreknu svih zastupničkih naknada do kraja mandata i uplate ih u državni proračun nelogičan i suprotan prijašnjim dogovorima Bandićeva kluba i HDZ-a. “Predsjednik Skupštine ovim pozivom je odstupio od određenih prijašnjih aktivnosti dogovora između našeg kluba zastupnika i HDZ-ovog”, rekla je predsjednica Kluba gradskih zastupnika “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti” i “Zelene liste” Stavljenić-Rukavina na konferenciji za novinare uoči sjednice Skupštine.

Ustvrdila je svaka akcija koja je na korist stradalima u potresu u Zagrebu za podržati te je podsjetila da je gradonačelnik Milan Bandić ranije uputio inicijativu kojom bi se smanjile naknade za rad političkih stranaka i naknade zastupnika zbog smanjenih prihoda u zagrebački proračun. Ta inicijativa je povučena na prijedlog Kluba HDZ-a uz dogovor ta dva kluba da će se o inicijativi raspravljati uz raspravu o rebalansu proračuna, dodala je.

Stavljenić-Rukavina je ocijenila kako nije logično da se gradski zastupnici pozivaju uplatiti svoje priloge, odnosne naknade iz Grada Zagreba u državni proračun kako bi se pomoglo obnovi Zagreb. Pritom je podsjetila da je Grad Zagreb otvorio posebni račun za saniranje posljedica od potresa 23. ožujka, a dosad je tamo prikupljeno 16 milijuna kuna. Dodala je i da je Stranka rada i solidarnosti jedina stranka koja je donijela odluku o osnivanju Fonda solidarnosti za potrebe stradalih u potresu.

Na upit o stanju u koaliciji s obzirom na najnoviji istup Prgometa kao i onaj od prije nekoliko dana kada je oko načina organiziranja sjednice optužio gradonačelnika da omalovažava HDZ i laže, Stavljenić-Rukavina je istaknula da je “dobrobit građana na prvom mjestu”. “S obzirom na potres i infekciju treba zanemariti sve osobne ili neke stranačke prijepore i prihvatiti se posla koji je na korist Gradu i građanima”, poručila je.

Stavljenić Rukavina je, na pitanje hoće li Bandićev klub podržati ovu HDZ-ovu inicijativu, istaknula da su se oni već odrekli naknade i one su uplaćene u Fond. Na upit kako to da se ne može održati fizička sjednica Skupštine koja ima 51 zastupnika, a sjednica Sabora koji ima 150 zastupnika može, rekla je da su dvorane Skupštine oštećene, radovi na saniranju počinju, a prate se preporuke Stožera na držanoj razini. “Razmišljalo se kaže i o drugim prostorima, ali se odlučilo da je ovo najbolji način”, dodala je.

Na optužbe oporbe da se organizacijom virtualne sjednice štiti gradonačelnika od oporbenih pitanja o potresu, odgovorila je da se sjednica održava na isti način kao i sjednica u dvorani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.