U Hrvatskoj četiri nova slučaja zaraze, ukupno 2232, jedna osoba preminula

Vijesti 19. svi 202007:24 > 22:53
Matija Habljak/PIXSELL

Trenutno je u Hrvatskoj potvrđeno da je ukupno 2.232 osoba zaraženo koronavirusom, a 1967 osoba je ozdravilo. Preminulo je 96 osoba.

22:52

Ministar turizma Gari Cappelli smatra kako je realno ove godine očekivati oko trećine lanjskih prihoda od turizma ili oko 4 milijarde eura, što temelji na najavama i komunikaciji s tržištima, turoperatorima i drugim partnerima, kao i otvaranju granica te dobroj epidemiološkoj situaciji.

Kraja svibnja će se “otvoriti granice s još četiri-pet država iz najbližeg okruženja, a nakon toga polovicom lipnja i s Njemačkom i dalje sa trećim zemljama”, rekao je Cappelli koji je očekivanja i najave za ovu turističku sezonu iznio gostujući u utorak navečer u Dnevniku Nove TV.

Više čitajte OVDJE

20:04

Iako udaljeni tek jedanaest nautičkih milja, Split i Supetar danas izgledaju kao dva različita svijeta.

Splićani, koji su već gotovo koronu zaboravili, ispunili su ulice, kiši usprkos, uživajući u blagodatima slobode koju su prije uzimali zdravo za gotovo.

Dok Split ključa, Supetar spava, ali i u karanteni se znaju prioriteti.

Više čitajte OVDJE

19:00

Direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić izvijestio je u utorak da je tim znanstvenika uspio pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s koronavirusom te su otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

“To je veliki uspjeh našeg znanstvenog Instituta, posebno kolege Muencha, ali i kulture suradnje virologa i biokemičara. Kad smo shvatili što virus radi ljudskim stanicama, došli smo do dvije terapijske mogućnosti koje su trenutačno u kliničkim postupcima. To pokazuje bogatstvo znanosti, od bazične do kliničke”, rekao je Đikić za Dnevnik N1.

Više čitajte OVDJE

14:48

Grad Vrgorac isplaćuje najveću pomoć svojim poduzetnicima u zadnjih 30-ak godina. Gradonačelnik Grada Vrgorca je potpisao 37 ugovora s poduzetnicima i obrtnicima kojima su glavne djelatnosti bile zatvorene u ožujku, travnju i dijelu svibnja zbog okolnosti uvjetovanih izbijanjem epidemije COVID-19.

Među prvim programima pomoći poduzetnicima u Hrvatskoj, koji je predložen od gradonačelnika, a izglasan od Gradskog vijeća Grada Vrgorca u travnju, omogućio je da 37 poduzetnika ostvari bespovratnu pomoć u iznosima od 10.000,00, 7.500,00 i 5.000,00 kn, ovisno o postignutom broju bodova. Sredstva potrebna za provedbu Programa osigurana su rebalansom koji je izglasan na prvoj video sjednici održanoj u povijesti Grada Vrgorca, dok je Jedinstveni upravni odjel Grada Vrgorca u najkraćem roku proveo Javni poziv uz transparentan sustav bodovanja i uvjetima natječaja.

Ukupna vrijednost pomoći koja će se isplatiti po potpisivanju Ugovora je 315.000,00 kuna, a isplate će se izvršiti danas. Isplaćena sredstva su namjenska i poduzetnici ih moraju opravdati u roku 90 dana. Prihvatljivi su troškovi knjigovodstvenih usluga, režijskih troškova, materijalnih troškova bitnih za obavljanje zatvorenih djelatnosti, troškova najma prostora kao i razlike isplate plaća i troškova na plaću kao nadogradnja na osiguranu minimalnu plaću radnicima od strane Vlade RH, priopćili su iz Grada.

14:18

Na području Krapinsko – zagorske županije su u protekla 24 sata još 3 osoba ozdravile od COVID-a 19, iz Jesenja, Krapine i Stubičkih Toplica. Ukupan broj ozdravljenih osoba je 129, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 9.

14:06

Danas su potvrđene četiri novooboljele osobe novim koronavirusom. U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2232 oboljele osobe, a 1967 osoba se oporavilo. Dosad je preminulo 96 osoba, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Novooboljeli su iz Brodsko-posavske županije.

Do sada je testirano 55800 osoba, od toga 980 u posljednja 24 sata.

Hospitaliziranih ima 2 manje, što znači da je 120 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru 10 pacijenata, priopćeno je iz Stožera.

13:46

Međimurskoj županiji u utorak, 19. svibnja 2020. godine nema zabilježenih novih slučajeva osoba zaraženih koronavirusom, čime je Međimurje punih 35 dana bez novoboljelih od covida.

13:44

Brodsko-posavska županija bilježi 4 novooboljela. Od njih četvoro, troje ima blažu kliničku sliku. Mlađi pozitivan još je u obradi i najvjerojatnije će i on biti hospitaliziran. U bolnici se nalazi 18 zaraženih.

Više pročitajte OVDJE.

13:20

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 214 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Od 214 obrađenih uzoraka 11 ih sa otoka Brača. Ukupno do sada na području Splitsko-dalmatinske županije izliječeno je 426 osoba.

29 osoba je hospitalizirano. 27 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. 6 osoba je na respiratoru i to 4 Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije. 1 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 558 slučajeva zaraze koronavirusom.

13:18

Danas nema novooboljelih osoba od covida-19, tako da je broj oboljelih u Šibensko-kninskoj županiji i dalje 91, a oporavilo se 79 pacijenata. Od ukupnog broja oboljelih još se devet osoba oporavlja i to tri s područja Općine Biskupija i po dvije osobe s područja Grada Drniša, Grada Šibenika i Općine Murter-Kornati.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitaliziran je jedan pacijent pozitivan na koronavirus i nije na respiratoru. Tri pacijenta s našeg područja i dalje se liječe u KBC Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 71 osoba i svi su kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 2238 uzoraka.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.

13:08

Na današnji dan nemanovooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije.

Na županijskom području ostala su nam još četiri pacijenta oboljela od ove bolesti. Oni su klinički dobrog stanja, čekaju se samo rezultati laboratorijske obrade uzetih obrisaka na SARS-CoV-2 virus. Upućujemo sve stanovnike neka se i dalje pridržavaju preporuka Nacionalnog stožera, poručili su iz županijskog stožera civilne zaštite.

12:41

Ugledni hrvatski znanstvenik Igor Štagljar, koji radi na Sveučilištu u Torontu, a čiji je tim na korak do razvoja novog serološkog testa, u jutarnjem showu Radio Dalmacije otkrio je da je pomalo zabrinut zbog dolaska turista u Hrvatsku, a građane je pozvao da nose maske prilikom većih okupljanja.

Više čitajte OVDJE.

11:43

Tim biokemičara i virologa na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu uspio je pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije virusom SARS-CoV-2 koji u ljudima izaziva covid-19, priopćio je Ivan Đikić.

Više pročitajte OVDJE.

10:38

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Češkoj najveći je u četiri tjedna te se popeo iznad 100 prvi puta ovaj mjesec, rečeno je u utorak iz ministarstva zdravstva.

Više čitajte OVDJE.

10:21

U Ličko-senjskoj županiji 31. dan zaredom nema novooboljelih osoba, nastavlja se povoljna epidemiološka situacija.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 25 osoba, od čega je pristiglo 17 negativnih rezultata testiranja te se čekaju rezultati za 8 uzetih uzorka.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 419 osobe. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 2 osobe.

Nisu zaprimljene dojave o kršenju Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih događanja i Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

Od 18. svibnja katamaran na liniji Novalja – Rab – Rijeka i obratno započeo je sa plovidbom. Katamaran vozi po redu plovidbe koji je bio na snazi prije obustave prometa usred COVID_19 krize.

9:40

Nijedan od 180 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na virus COVID-19 nije bio pozitivan, pa je već jedanaesti dan Osječko-baranjska županija bez pozitivnih nalaza, odnosno ne povećava se broj oboljelih sa 131 osobe.

Istovremeno još jedna osoba je izliječena te ukupan broj izliječenih sada iznosi 110 osoba. Nije bilo ni tragičnih završetaka oboljenja, pa broj preminulih od koronavirusa ostaje na osam osoba. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek tako se danas ujutro (19. svibnja 2020. godine) nalaze samo dva pacijenta, dok je 11 pozitivnih osoba na kućnom liječenju.

U zadnja 24 sata smanjen je i broj osoba u samoizolaciji, sa 16 na 14, a u tri provjere mjere samoizolacije policija je te osobe zatekla na prijavljenoj adresi.

8:35

Slovenska vlada donijela je odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane uz Covid-19 trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske.

“Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje iz kojega slijedi da je rizik za širenje zaraze Covid-19 u obje države sličan, te da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dviju država, niti potrebe za provođenjem karantene ili samoizolacije prilikom prelaska granice”, navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost, nakon sjednice u ponedjeljak navečer.

Više čitajte OVDJE.

8:16

Sjedinjene Države zabilježile su u ponedjeljak novih 759 smrtnih slučajeva od Covida-19, što je jedna od najniži brojki u posljednja dva mjeseca, stoji na web stranici Sveučilišta John Hopkins.Time je ukupan broj umrlih u SAD-u prešao 90.000.

Zemlja s najviše mrtvih u apsolutnim brojkama ima više od milijun i pol zaraženih, a njih više od 283.000 oporavilo se od bolesti. Država New York predstavlja trećinu mrtvih u SAD-u.

7:49

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u ponedjeljak kako uzima hidroksiklorokin, lijek za malariju za kojim je posegnuo, unatoč upozorenjima oko njegove upotrebe, kao za preventivom protiv zaraze koronavirusom.

Više pročitajte OVDJE.

7:39

Nacionalni stožer mora odlučiti o tome hoće li štićenike domova za starije i nemoćne pustiti da izlaze vani bez kontrole.

Više pročitajte OVDJE.

7:26

Resorna ministrica Vesna Bedeković otkrila je nepravilnosti koje su otkrivene u domovima. Upitana je i kako je moguće da u splitskom domu nitko nije reagirao, iako su korisnici danima ležali s povišenom temperaturom.

Ciše čitajte OVDJE.

VEZANE VIJESTI