Beroš: Proglasimo li kraj epidemije onda to i meni onemogućava promptnu reakciju

Vijesti 08. lip 202012:50 > 12:52
Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je gradilište nove bolnice na lokalitetu Sušak i kratko popričao s novinarima.

“Nema većeg zadovoljstva ministra zdravstva nego biti ispred ovakve insfrastrukturne građavine koja nudi novi iskorak i kvalitetu građanima Rijeke i Primorsko-goranske županije. Ovo je najveća kapitalni investicijski događaj u investicijskom segmentu koji je Vlada omogućila. Priča traje od 2016. Ovo je druga faza – izgradnja bolnice, termoenergetskog bloka i parkirališta. Ako sve bude prema predviđanjima, izvoditelji su rekli da ih ni koronavirus nije spriječio u dinamici. Do kraja 4. mjeseca 2022. bila bi gotova i druga faza. Tijekom ovih godina izdvojeno je preko milijardu kuna u zdravstvenom segmentu, u grad Rijeku, 885 milijuna kuna za infrastrukturne radove, ostalo u medicinsku opremu. O značaju se možemo referirati na nedavni potres u Zagrebu. Možemo svjedočiti da je ovakav iskorak nužan, moramo razmišljati o mogućnosti gradnji novih bolnica”, rekao je ministar Vili Beroš.

VEZANE VIJESTI

Naglasio je da je ovo dokaz da je resor “usmjeren prema pacijentu”. “Ovakvi projekti ukazuju da smo na pravom na putu. Nadam se da ćemo dobiti povjerenje građana da nastavimo s ovakvim projektima”, dodao je.

Naglasio je da ovo nije predizborni skup: “Ovaj posjet je dogovoren davno prije. Imamo smjenu ravnatelja. Želio sam zahvaliti dosadašnjem ravnatelju i zamoliti sljedećeg da podržava isti. Za organizaciju skupa nisam bio zadužen.”

Komentirajući zbivanja u susjednim zemljama od kojih su neke proglasile krqaj epidemije, a u nekima su se pojavila nova žarišta, Beroš je još jednom ponovio da je oprez i dalje na prvom mjestu.

“Od prvog dana, otkad se borimo, govorim da moramo biti oprezni i nastojati biti korak ispred virusa. Zahvaljujući oprezu imamo rezultate. I dalje moramo s pažnjom promatrati zbivanja u svijetu i biti pripravni na moguće događaje. Nadam se da velikog drugog vala neće biti, ako bude, bit ćemo spremniji”, rekao je Beroš.

Za KB Dubrava u Zagrebu rekao je da je pokrenuta puna aktivnost, čak i hitna medicinska služba te da pružaju sve zdravstvene usluge.

“Postoje striktni epidemiološki pokazatelji kraja epidemije (broj oboljelih, hospitaliziranih itd.), ali to je teorija. Riječ je o novom virusu, s obzirom na otvaranje moramo biti oprezni. Sad proglasiti kraj epidemije mislim da bi bilo kontraproduktivno jer onda to i meni onemogućava promptnu reakciju – na primjer, mobilizaciju zdravstvenih djelatnika, ustanova… Želimo biti odgovorni, moramo tako postupiti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.