U Osječko-baranjskoj županiji dva potencijalna nova žarišta koronavirusa

Vijesti 23. lip 202012:13 > 12:18
Milan Sabic/PIXSELL

Imamo novu situaciju, 23 novopozitivne osobe na području Osječko-baranjske županije, odnosno od sinoć 12 novooboljelih. Imamo dva potencijalna nova žarišta, kazali su iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na konferenciji za novinare.

Vrši se nadzor osoba u samoizolaciji i nijedna osoba dosad nije prekršila propisanu mjeru samoizolacije. Svi posjetitelji KBC-a moraju nositi maske, a preporuka je da ih nose i ostali u zatvorenim prostorima.

“Nikakve panike ne bi trebalo biti. Ova nas situacija nije ni po čemu iznenadila, malo je različita od ožujka”, rekli su na konferenciji za novinare.

Hospitalizirano je šest osoba, sve su dobrog općeg stanja, među njima pet časnih sestara iz Đakova.

Pretpostavljaju da je izvor zaraze izvana, kod časnih sestara koje su se vratile s Kosova.

Svi kontakti su zabilježeni i neće biti daljnjeg širenja zaraze, situacija je pod kontrolom, rekli su iz Stožera.

“Nema panike, na vrijeme smo detektirali i žarište i osobe i njihove kontakte. Zatvorili smo domove za starije i nemoćne, domove zdravlja, KBC i ambulantu u Našicama. Situacija je neusporedivo bolja, poznajemo virus i znamo kako se širi. Ključno je da se stariji i nemoćni ljudi čuvaju puno više nego mlađi”, rekao je Anušić.

Nema razloga za uvođenje restriktivnih mjera, poručio je Anušić, apelirajući na građane da se ponašaju odgovorno.

“Neće doći do onakvog restriktivnog zatvaranja i lokala i svih uvjeta za normalan život. To si više nitko ne može dopustiti, ali znamo kako se nositi s virusom i kako dovesti situaciju pod kontrolu. Ponašajmo se odgovorno da ovu bitku koju smo vodili prije tri mjeseca ponovno dobijemo”, rekao je Anušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.