Beroš: Pogorša li se situacija, poduzet ćemo mjere koje smatramo nužnima

Vijesti 23. lip 202013:31 > 13:32
Milan Sabic/PIXSELL

Ministar zdravstva, Vili Beroš, obišao je KBC Split, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara vezano uz ponovnu pojavu većeg broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Beroš je rekao da je Ministarstvo zdravstva poslalo uputstvo svim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, poručivši da moraju imati spremne kapacitete za prihvat eventualnih novih osoba oboljelih od covida-19. “Otvorili smo se i jasno je da su moguća potencijalna žarišta”, rekao je Beroš.

VEZANE VIJESTI

 Dodao je da je Hrvatska, iako u proteklih nekoliko dana imamo povećan broj oboljelih osoba, uz Sloveniju na začelju Europe po broju novozaraženih koronavirusom. “Naša epidemiološka situacija je i dalje dobra, ali to ne znači da se možemo opuštati. Oprez je potreban i dalje”, poručio je ministar iz Splita.

Prema Beroševim spoznajama, danas je u Hrvatskoj 30 novooboljelih osoba. “To ne znači da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj značajno pogoršana. Broj oboljelih raste, ali ne raste eksponencijalno”, rekao je Beroš, dodavši da je bolje da na jednom mjestu ima više oboljelih, nego da posvuda ima mali broj slučajeva.

“Mjere su selektivnije nego ranije, a u slučaju pogoršanja situacije, poduzimat ćemo one mjere za koje smatramo da su nužne”, rekao je Beroš.

Što se tiče situacije u Đakovu, gdje je zaraženo deset časnih sestara, Beroš je rekao da je u kontaktu s epidemiolozima u Osječko-baranjskoj županiji, kao i s ravnateljem KBC-a Osijek, koji su mu rekli da je situacija pod kontrolom te da će se pokušati sanirati to žarište.

Komentirajući situaciju u Zadru, gdje je na teniskom turniru već zaraženo nekoliko tenisača, među kojima i prvi tenisač svijeta, Novak Đoković, Beroš je rekao da se organizatore ne može kriviti za proširenje zaraze. “Organizator ne može spriječiti nekoga da se grli ili fotografira s nekim, to treba osobno procijeniti”, rekao je.

Dodao je da je kod Zadra problem to što su turistički konkurentne zemlje počele isticati taj problem u Hrvatskoj, ali da je s epidemiološkog stajališta situacija pod kontrolom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.