Doznajte gdje će temperature dosezati 40 stupnjeva

Vijesti 18. srp 201508:32 > 08:38
Crometeo.hr

Hrvatsku je zahvatio toplinski val i građani ovih dana muku muče s ekstremnim vrućinama i pronalaženjem učinkovitih načina rashlađivanja.

Vrlo visoke temperature postat će još više, sljedećih dana u Hrvatskoj je ponegdje moguće obaranje apsolutnih temperaturnih rekorda za ovaj mjesec, a mogli bi pasti i generalni rekordi, pišeCrometeo

U 2 sata iza ponoći Split Marjan 32 Celzijeva stupnja, u 3 sata 31°C!

Posted by Crometeo on Friday, July 17, 2015

Visoke temperature nisu ništa čudno u ovom dijelu godine, no mjerenja iznad 35 do 40 stupnjeva Celzijevih koja traju toliko dugo ipak su rijetka pojava. Vruće do ekstremno vruće bit će kontinuirano sljedećih 7 do 8 dana.

Meteoalarm je već oglasio crveno upozorenje za većinu Hrvatske, dok Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava na vremenske prilike opasne po zdravlje.

Treba se paziti kako ne bi doživjeli toplotni udar, no važno je i zaštititi se od jako sunčevog zračenja koje može donijeti iznimni zdravstveni rizik.

Vruće noći

Tu je i opasnost od šumskih požara, kojih je uslijed ovakvih vremenskih prilika sve više.

Danas su ponegdje izmjerene temperature od čak 39 stupnjeva. Na toj temperaturi pržio se Drniš, u Karlobagu, Kostajnici, Kukuljanovu, Benkovci, Mljetu i Muću bilo je 37, dok je živa u termometru u Ogulinu, Kninu, Sinju, Otoku, Makarskoj, Pločama i Šestanovcu pokazivala temperaturu od 36 stupnjeva Celzijevih.

Noći ne donose previše osvježenja, budući da su kasno uvečer u nekim gradovima izmjerene temperature od 35, 36, pa čak i 27 stupnjeva, kao što je to bilo u Zadru, Makarskoj, Splitu te na Palagruži i Lastovu.

Temperature i do 41

Prognoza vremena za sljedećih 7 dana vrlo je kratka: Sunčano ili vedro! Noću će biti tiho ili uz burin, danju će puhati slab do umjeren maestral koji u kanalima među otocima popodne može biti pojačan. Najviše dnevne temperature bit će od 33 do 41°C, a vrhunac toplinskog vala očekujemo u drugoj polovini nadolazećeg tjedna. Doseći ili prijeći 40°C najviše šanse ima područje Slavonije, Dalmatinske zagore i dolina Neretve.

Jutra će biti vrlo topla, a sljedećeg tjedna postoji mogućnost da ponegdje uz obalu minimalne temperature zraka ne budu padale ispod 30°C!

Kada će osvježiti

Nema sumnje, sljedećih 7-8 dana vladat će izražene ljetne vrućine. Aktualne prognostičke karte većine relevantnih prognostičkim modela predviđaju osvježenje u dane vikenda sljedećeg tjedna, osobito na njegovom kraju.

Najviše bi osvježilo u unutrašnjosti zemlje, osobito na zapadu. Ipak, razdoblje je predaleko za sigurnije prognoziranje, piše Crometeo.

Hoće li 26.7. (konačno) nastupiti jaka promjena vremena? Predaleko je reći, ali ima šanse!

Posted by Crometeo on Friday, July 17, 2015