Karamarko obećava tisuću eura za svaku bebu

Vijesti 01. lis 201508:21 > 08:31
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Populacijska politika, na koju HDZ stavlja poseban naglasak u programu '5 + Hrvatska", predviđa i uvođenje mjere po kojoj će roditelji za svako novorođeno dijete od države dobiti 1000 eura.

U HDZ-ovu programu “Pet plus”, kojim se, među ostalim navodi da služi sprečavanju odumiranja nacije, stoji i da će delimitirati rodiljne i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta.

Također će se, kako kažu u toj stranci, odmah ići na ukidanje pedesetak parafiskalnih nameta, a smanjit će se i broj ministarstava. U HDZ-u zasad ne otkrivaju koja ministarstva planiraju ukinuti, ali ističu da će neka biti objedinjena, dok će biti i nekih novih. Moguće je, doznajemo, da će se formirati ministarstvo koje bi se trebalo baviti demografskom obnovom i mladima. Predviđa se također drastično rezanje Vladinih agencija.

U prvoj godini mandata HDZ planira krenuti u realizaciju triju investicijskih projekata koji su u potpunosti pripremljeni te za njih povući sredstva iz EU fondova. Riječ je o nizinskoj pruzi Rijeka – Zagreb, projektu navodnjavanja i odvodnje te projektu gradnje osam hidrocentrala. Plan im je i da u četiri godine, do 2019., iz EU fondova povuku ukupno pet milijardi eura.

U HDZ-u kažu da će tijekom četiri godine ići na smanjenje uvoza hrane kako bi se podigla domaća proizvodnja i oživjelo selo. Plan je u prvom mandatu smanjiti uvoz hrane za oko 50 posto. U HDZ-u kažu i da će postupno tijekom četiri godine smanjiti PDV, ali zasad ne navode koliko bi to smanjenje trebalo biti.

Iz HDZ-a su u izbornom programu najavili i unapređenje bolničke mreže, gradnju i obnovu bolnica te modernizaciju opreme, gradnju širokopojasnih mreža za pristup internetu, veće ovlasti županijama, izuzimanje politike iz imenovanja pravosudnih dužnosnika… HDZ-ovci u izbornom programu posebno naglašavaju i domoljublje te brigu o iseljeništvu i braniteljima kojima obećavaju vratiti ukinuta mirovinska prava sukladno gospodarskom oporavku.

Ono što se, međutim, ne navodi u HDZ-ovu programu jest kako sve to eventualna Karamarkova vlada planira financirati s obzirom na stanje u državnom proračunu. Primjerice, sadašnja jednokratna naknada za novorođeno dijete iznosi 2328 kuna, a poveća li se na tisuću eura, kako to planira HDZ, to znači da se u državnom proračunu mora osigurati dodatnih 200 milijuna kuna. Isto tako, izjednačavanjem roditeljskih naknada tijekom drugih šest mjeseci s punom plaćom roditelja, koji sada primaju najviše 2660,80 kuna, to znači dodatnih 250 milijuna kuna iz proračuna, piše Jutarnji list.