Bakić o kaosu u Saboru: “Doživjeli smo jedno od nižih dna”

Vijesti 20. tra 202311:14 1 komentar
N1

Damir Bakić, saborski zastupnik stranke Možemo u N1 Studiju uživo je komentirao ostavku ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, ali i burnu raspravu o Zakonu o mirovinama.

Kritizirao je izostanak službenih objašnjenja u slučaju odlaska Vanje Marušić s tako važne dužnosti za državu, što je otvorilo prostor za špekulacije.

“Nezamislivo je da se to događa na tako važnoj poziciji u jednom uređenom društvu, posebno imajući u vidu našu svakidašnjicu”, rekao je Bakić.

Ističe da ta pozicija nosi ogromnu odgovornost, a da mi još uvijek nemamo službenu informaciju, ne znamo što se dogodilo: “Ako je i postojao neki razlog za odstupanje, on je morao biti bitno drugačije komuniciran – transparentno i prema građanima, i prema institucijama.”

“S jedne strane, zbunjujuće je ako se radilo o nekom zataškavanju, kako Marušić može ostati raditi bilo koji posao u USKOK-u. S druge strane, ako se radilo o nečemu što je trebalo biti predmet interne istrage, onda je to trebalo biti davno prije komunicirano”, dodaje Bakić.

Slaže se da ovo narušava ionako narušeno povjerenje građana u institucije:

“Ne može se izbjeći situacija u kojoj u nedostatku informacija i adekvatnog komuniciranja i prema javnosti i prema institucijama ponovno nasjeda na sve nas oblak sumnje oko različitih pristupa u obavljanju tog odgovornog posla. Ovo što se dogodilo je višestruko štetno.”

Vrlo razočaravajuća rasprava u Saboru

Osvrćući se na raspravu o mirovinama i Zakonu o prekršajima, Bakić je kazao da se u oba ta slučaja doživjelo “neko od nižih dna u saborskim raspravama”.

Kazao je da je rasprava bila vrlo razočaravajuća: “Svi smo bili duboko deprimirani razinom rasprave pogotovo kad se govorilo o mirovinskom zakonu.”

Podsjetio je da se raspravljalo “o korekciji, vraćanju ili povećanju mirovina za 185 tisuća umirovljenika koji su ili umirovljeni ili su im mirovine obračunate po posebnim zakonima.”

Napominje da nije istina da se to odnosi samo na veterane, odnosno sudionike Domovinskog rata, nego da su tu i bivši vatrogasci, policajci, umirovljeni saborski zastupnici, vladini službenici, suci Ustavnog suda, rudari…

“Sam po sebi taj zakon nikome nije bio sporan. U kriznim godinama Vlade Jadranke Kosor kad su bili uvedeni dodatni porezi, onda su i te povlaštene mirovine bile smanjene, i sada je pred nas došao zakon gdje se to smanjenje ukida. To nije sporno, treba ih vratiti na razinu na koju su bile priznate”, rekao je Bakić pa nastavio:

“Mi smo ukazivali na suštinske, koncepcijske slabosti u našem mirovinskom sustavu. Ukazivali smo na težak materijalni položaj većine umirovljenika, posebno onih koji su zaradili svoju punu starosnu mirovinu s velikim stažom. Razina mirovina je apsolutno niska.”

Bakić iznosi podatak da Hrvatska ima preko 500 tisuća umirovljenika koji su išli u starosnu mirovinu.

“Njihov prosječan staž je 32 godine, a prosječna mirovina 477 eura, što je 43 posto od prosječne plaće u RH. To je nedopustivo”, ističe saborski zastupnik.

“Moramo pronaći proračunskih rezervi da mimo ovih regularnih usklađenja te mirovine korak po korak dovedemo na pristojnu razinu”, dodao je.

Njihove kritike, tvrdi Bakić, vladajući su odbacili. “Pojedini zastupnici su prešli svaku granicu optužujući nas da smo protiv branitelja i Domovinskog rata”, kazao je Bakić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare