Britanska varijanta korone u Hrvatskoj još od siječnja?

Vijesti 10. velj 202111:30 > 11:34 0 komentara
FILIPPO MONTEFORTE / AFP

U posljednja 24 sata zabilježeno je 577 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.596. Među njima je 1.055 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta. Preminulo je 14 osoba.

Mutacije novog soja su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

No, na press konferenciji Nacionalnog stožera rečeno je da ima još 8 mogućih slučajeva zaraze mutiranim virusom.

PROČITAJTE JOŠ

“Jučer su potvrđeni prvi slučajevi britanskog soja koronavirusa”, rekla je Alemka Markotić  i dodala: “Sekvenciran je 61 uzorak. I HZJZ ima preliminarne rezultate za oko osam bolesnika, izvijestit će o tome. Što se tiče potvrđenih uzoraka, jedan je muškarac star 50 godina, zatim dijete od oko tri i pol godine koje je imali gastrointestinalne probleme, te treći je muškarac od 34 godine. Jučer je preko HZJZ-a išla prva pošiljka uzoraka za ECDC gdje smo kao Klinika priložili 30-ak uzoraka iz različitih dijelova Hrvatske, uključujući i ova tri za dodatnu potvrdu.

Ovo nije iznenađenje, bilo je pitanje trenutka. Nastavit će se dalje sekvenciranje. Zasad je dobro da se ne vidi značajno povećanje broja oboljelih koje se može dovesti u vezu s ovim sojem. No, znajući da je on i kod nas i u drugim zemljama, moramo biti oprezni i držati se mjera.”

Epidemiolog Bernard Kaić izvijestio je o sekvenciranju u HZJZ-U: “Preliminarne informacije su da od 20-ak uzoraka na sekvenciranju njih osam je pozitivno na tu varijantu iz Velike Britanije. Još čekamo potvrdni test. Sad se prikupljaju podaci o njima, a znamo da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da je već tad nova varijanta bila u populaciji.”

Više čitajte OVDJE.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!