Grmoja o izbornim jedinicama: Ako Ustavni sud ne reagira, znamo što učiniti

Vijesti 26. svi 202317:09 0 komentara

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja gostovao je u Newsroomu i osvrnuo se na nove izborne jedinice te podosta žestoko "okrznuo" vladajuće.

Na sve to ovih dana iz redova HDZ-a može se čuti “Da ste pravi, ne biste se ni trebali bojati nikakvih prekrajanja izbornih jedinica.”

“Ne znam gdje su prepoznali strah, ne bojim se niti izbornih jedinica, spreman sam se u bilo kojoj kandidirati. Vjerujem da će građani prepoznati za što se zalažem. Ali, nije to pitanje, pitanje je jesu li vladajući prijedlogom ispoštovali Ustavni sud i vrijedi li svaki glas jednako, kao i imamo li sređen popis birača. Očito nemamo i to je ključni problem”, kazao je Grmoja i nastavio:

“Tri slavonske izborne jedinice imaju 340.524 birača, a 339.640 stanovnika. Zagreb ima 693.577 birača i 769.944 stanovnika, što je realno jer stanovnika treba biti više od birača.”

Dakle, fokus je, prema njemu, trebao biti na popisu stanovništva.

“Država je uložila silan novac kako bi došla do tog podatka i trebala bi ga se pridržavati. Ne znam ni tko ga navodno ažurira. Što, oni koji su fiktivno na nekoj adresi, sami se prijavljuju? Sve je sasvim jasno i građani to osjećaju. Zato se mi zalažemo za sređivanje te situacije“, istaknuo je Grmoja.

Problem je ako se ne zna stvarno stanje, a to je točan broj birača.

“Upravo to radi HDZ i to se najbolje vidi u Slavoniji. Imamo kriterij koji ne odgovara stvarnom stanju,” objasnio je Mostov zastupnik.

Kao i drugi kritičari, tako i Grmoja smatra da se sve ovo izvelo kako bi vladajući povećali šanse za pobjedu na izborima.

“Nazvao bih to očajem jer znaju kako stvarno stoje. I prema ovim plaćenim anketama, za koje sam uvjeren da su namještene, HDZ će teško sastaviti vlast. Ako bi izlaznost bila 60 posto, nemaju nikakve šanse”, predviđa Grmoja i zaključuje:

“Garantiram, HDZ-u će se sve ovo obiti o glavi, izgubit će izbore. Ali, Ustavni sud će morati reagirati ako će se držati prvotnog stava. Ako ne reagira, znat ćemo kakav Ustavni sud imamo. Onda je sasvim jasno da pogoduju vladajućima i onda znamo što nam je činiti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!