Grubiša u TNT-u: Pobijedi li Meloni, Italexit opet će postat vrlo aktualan

Vijesti 25. ruj 202211:351 komentar
Izvor: N1

Desnica predvođena Giorgiom Meloni i njenom strankom Braća Italije, zajedno s Ligom Mattea Salvinija i Forza Italiom Silvija Berlusconija, koja u Italiji juriša preuzeti vlast mnogima zadaje glavobolje. Kakvu politiku možemo očekivati, kakve stavove prema Europi i susjedima, je li strah od fašizacije utemeljen, u TNT-u je komentirao bivši veleposlanik u Rimu, profesor Damir Grubiša.

Prema posljednjim anketa Talijani će izabrati najdesniju vlast u dugo vremena. Prema posljednjim anketama desni blok dobiva oko 45 posto. Koji su uzroci takvog zaokreta udesno?

VEZANE VIJESTI

“Uzroci u prvom redu leže u drugom polu, u opoziciji,  u onome što je sada lijevi centar. On se raspao, umjesto da organizira svoju koaliciju svi su pobjegli. Na drugoj strani imate jednu stranu desnog centra, imate i Ligu te Braću Italije koju posprdno nazivaju ‘Braća ricinus’ po tome što je to postfašistička stranka i ima program koji se reducira na tri riječi – Bog, domovina, obitelj. Drugi su uzroci objektivne prirode, Italija stoji loše, jedna je od najazaduženijih u EZ-u. Problem je što BDP nije rastao, nije uopće bilo rasta ekonomije nakon pandemije, svi strateški projekti prošlih vlada su zapravo doživjeli neuspjeh. Treći faktor je nezadovoljstvo političkim elitama. Imali su tehnokratsku vladu, Draghi je popularan u inozemstvu, dobar je za EU, ali kad se pokazalo o tome da mora pokazati izvjesno političko umijeće da drži većinu na okupu, dogodilo se da se većina osula”, objašnjava Grubiša.

Ističe da od 630 zastupnika u Donjem domu njih gotovo 200 je pod istragom, optužbom ili ima presude. Također, 300 članova parlamenta je promijenilo stranku. “Tu pojavu Talijani nazivaju transformizam, pretvaranje. To je fenomen koji je rezultirao time da je desnica favorit. Ujedinjuje ih amalgam bobe za vlast, druge stranke su u defanzivi, svađaju se.”

Tko je Giorgia Meloni?

“Osoba koja se kao vrlo mlada angažirala u postfašističkoj stranci Alleanza Nazionale i preuzela svu političku misao iz te stranke, razvila se, u Berlusconijevoj vladi bila je ministrica za mlade, a onda se postavila na čelu desnog političkog pokreta. Izabrali su je jer je elokventna, ona komunicira na niskoj razini da svi mogu razumjeti, nema varijacija, rafiniranih ideja, nego jednostavno svodi borbu protiv imigracije, borbu za niže poreze, borbu protiv birokracije, na jednu ksenofobiju i konačno na afirmiranje tradicionalnih vrijednosti – Bog obitelj i domovina. To vraćanje tradiciji se prikazuje kao spas od globaliziranog svijeta, svijeta u kojem EU vlada, tako da je vrlo izgledno ukoliko dođu na vlast da bi i taj program Italexita biti vrlo, vrlo aktualan. Ne možda sada ove godine dok moraju dobiti znatne milijarde iz proračuna EU-a, ali činjenica je da za dvije-tri godine možemo očekivati i taj spori proces izlaska, odnosno autoizolacije Italije od EU-a. Na međunarodnom planu saveznici Meloni su Orban, pokret Vox u Šopanjolskoj, Le Pen u Francuskoj, Pravo i Pravda u Poljskoj… To je jedna nova interacionala, neki je nazivaju ‘nova crna nacionala’ koja se rađa, koja je vrlo isključiva, ksenofobna, čak i rasistička. Pozivanjem na tradicionalne vrijednosti skriva jednu konzervativnu, ali i jednu agresivnu politiku prema svim manjinama. Tu je Meloni vrlo trendi i pogađa u žice u svih onih koji se osjećaju ugroženo u globalističkom okruženju”, rekao je Grubiša.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar