Kad će sudačko vijeće riješiti pritužbu protiv Turudića zbog sastanaka s Mamićem?

Vijesti 21. velj 202413:19 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

S Visokog kaznenog suda RH za N1 je potvrđeno kako još uvijek nije zakazana sjednica Sudačkog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati o pritužbi protiv sudac Ivana Turudića koji je nedavno izabran za glavnog državnog odvjetnika.

Pritužbu protiv njega zbog sumnje u kršenje Kodeksa sudačke etike prije sedam dana podnio je predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda RH Radovana Dobronića. Turudić je prijavljen zbog kršenja Kodeksa sudačke etike zbog sastanaka sa Zdravkom Mamićem 2015. u vrijeme kada je protiv njega bila pokrenuta istraga.

Detalje o tom susretu javnost je doznala nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović tijekom javnog poziva za glavnog državnog odvjetnika objavio detalje izvješća Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA-e) čiji su agenti snimili Turudića s Mamićem.

Kad će se raspravljati o Turudiću?

S Visokog kaznenog suda ne otkrivaju kada bi se o pritužbi protiv Turudića moglo raspravljati.

Usporedbe radi, pritužbe što ih je protiv sudaca koji su se, kršeći epidemiološke mjere u siječnju 2021. zabavljali u restoranu poduzetenika Željka Keruma, sudačko vijeće riješilo je za manje od mjesec dana od kada ih je ondašnji predsjednik Vrhovnog suda RH Đuro Sessa podnio.

Nakon što je kršenje mjera otkriveno, Sessa je pritužbe podnio 5. veljače, a 2. ožujka 2021. sudačko vijeće donijelo je odluke.

Kako se provjerava kršenje Kodeksa?

Inače, prema Kodeksu sudačke etike, predsjednica sudačkog vijeća Visokog kaznenog suda izložit će pritužbu sudačkom vijeću. Ono će, prema Kodeksu, omogućiti sucu Turudiću da se očituje o pritužbi.

Ako sudačko vijeće Visokog kaznenog suda utvrdi da je pritužba protiv Turudića osnovana, donijet će odluku kojom utvrđuje povredu Kodeksa sudačke etike. Osim ove odluke, sankcija nema. Protiv eventualne odluke o povredi Kodeksa, Turudić bi imao pravo prigovora u roku od osam dana od dostave odluke.

O prigovoru odlučuje Etičko vijeće od pet članova; četiri člana dolaze iz redova predsjednika sudačkih vijeća u RH, a peti član – predsjednik vijeća – je predsjednik sudačkog vijeća Vrhovnog suda. Finalna pravomoćna odluka objavljuje se na stranicama Vrhovnog suda RH. Turudić će biti sudac sve dok ne položi prisegu i ne preuzme čelo DORH-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!