Malenica prozvao Dobronića zbog izjava o Severini

Vijesti 25. sij 202414:42 1 komentar
Neva Zganec/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na predstavljanju uredbe o koeficijentima za državnu i javne službe odgovarao je i na pitanja novinara nevezana uz tu temu.

Upitan je za komentar slučaja pjevačice Severine Vučković u kojem je Vrhovni je sud u slučaju skrbništva nad dječakom poništio presudu Županijskog suda u Splitu iz 2021. godine, kojom su Severina i Popović dobili zajedničko skrbništvo. Sin bi sad, dok se eventualno ne odluči drugačije, trebao živjeti s ocem iako i pjevačica tvrdi da je na sudu izrazio želju živjeti s majkom.

“Izjave predsjednika Vrhovnog suda su neprimjerene i osoba koja je čelnik sudbene vlasti u Hrvatskoj ne bi trebala tako komentirati ničiji status ni ulogu u sudskom postupku”, rekao je Ivan Malenica i dodao: “Mislim da je izjava neprihvatljiva. Činjenica je da postupak traje predugo i to je problem. Čini mi se već devet godina. S te strane bi se trebalo skratiti trajanje i to ćemo kroz ovu reformu napraviti. Sud i sudac u svakom konkretnom predmetu donosi odluku i odovara za postupak koji vodi.”

Na pitanje je li se Radovan Dobronić ogriješio o Etički kodeks, Malenica je rekao: “Trebalo bi analizirati što Etički kodeks u tom dijelu sadržava. Izjava mu je neprimjerena i ulazi u status osobe u sudskom postupku što nije primjereno.”

Podsjetimo, Severina je u srijedu poslala otvoreno pismo Vrhovnom sudu u kojem je iznijela niz “propusta” koji su se njoj dogodili, ali nisu utjecali na sudsku odluku. Pismo možete pročitate OVDJE.

Na sve to reagirao je u četvrtak šef Vrhovnog suda Radovan Dobronić koji je za Index rekao da nije vidio pismo te da zbog toga ni nije spreman davati izjave. Ipak je spomenuo da nije “oduševljen ni time što se o tome puno piše jer je to obiteljski spor o povjeravanju djeteta” te da je osjetljivo govoriti o takvom predmetu.

“Nije mi simpatično da ona kao majka na taj način govori u javnosti, nije mi to simpatično. Treba znatno reducirati pisanje o pitanjima te vrste. Nije osnovano načelno sumnjati u sudske odluke, naročito Vrhovnog suda”, rekao je među ostalim, a potom i zaključio:

“Sve je moguće, samo se Severina ne može tu shvaćati malom i nemoćnom ženicom. Ona je vjerojatno najmoćnija u Hrvatskoj i zato što je jako popularna i zato što je imućna. Ja bih tu bio jako oprezan.”

Dobroniću je odgovorila i Severinina odvjetnica Jasminka Biloš. “Mislim da nema nikakve veze je li ona snažna ili je slaba, je li poznata ili nepoznata, ona je majka koja u ovom postupku štiti interese svog djeteta i štiti interese njihovog prava na privatni život”, rekla je među ostalim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare