Matić: Netko ne može ostati živ – ili Zelenski ili Putin. Možda i doslovno

Vijesti 27. velj 202313:09 0 komentara
N1

Gost N1 Studija uživo bio je SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić.

Komentirajući rat u Ukrajini, Matić je rekao da ne vidi kraj toj priči.

“Nijedna strana sada ne želi za stol. Jer ako se netko mora odreći svog teritorija, onda je to mogao i nakon prvog dana, a ne sad nakon 100.000 mrtvih. Netko ovdje ne može ostati živ, možda doslovno, ali nadam se samo politički – bilo Volodimir Zelenski, bilo Vladimir Putin. Čemu toliko razaranja ako će se priča vratiti na nultu točku? To je suludo”, rekao je.

Matić ističe da nas povijest uči da u duljem razdoblju okupator ne uspijeva.

“Ukrajinci brane svoje, nisu ušli ni milimetar na područje Rusije. Mi smo pobijedili, vjerujem da će i Ukrajina. Sretan sam što je Europa ujedinjena. Bez pomoći Europe i SAD-a Rusi bi napravili ono što su htjeli. Zasad nisu i nadam se da ni neće.”

“Onaj tko pokrene agresiju je kriv i tu više nema razgovora. Sve simpatije prema njima, i one najmanje, zamiru. A agresiju je pokrenula Rusija”, dodao je.

Predsjednik RH Zoran Milanović ustraje na tome da Ukrajinu treba prestati naoružavati i forsirati obje strane da pronađu mirno rješenje.

“Cijeli svijet, Europa bi bila poražena ako bi dopustila da Rusi naprave što žele. Sada kad su Ukrajinci krenuli u oslobađanje svoje zemlje, sad je i Rusima frka hoće li zadržati Krim. Duboko se sa svih strana ušlo u vodu, izlaska nema, tu se tjera do kraja. Prelijepo bi bilo da nas šokiraju mirovnim sporazumom, ali bojim se da to nije realno. Što se tiče Milanovića, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ja ga volim, mi smo frendovi, ali ne moramo se slagati oko svega. Oko Ukrajine se ne slažemo”, rekao je.

“Putinu fizički skidaju glavu u slučaju poraza”

“Zvecka” se i nuklearnim oružjem.

“Vidimo da bivši ruski predsjednik Medvedev, da je kuražan pjetlić, prijeti nuklearnim naoružanjem, a kad netko prijeti, onda je to i u stanju učiniti. A Putinu će doslovno, fizički biti skinuta glava za bilo kakav poraz, ne vidim da bi mu bio problem stisnuti crveni gumb. Baš ga briga, tako izgleda”, kazao je Matić.

Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi nedavno je u EP-u izjavio “koliko još idiota ima ovdje”. Rekao je to nakon odgovora na pitanje hrvatskom zastupniku u Europskom parlamentu Tomislavu Sokolu (HDZ) u raspravi o politici proširenja Europske unije na zapadni Balkan.

“To je bilo ružno s Varhelyijeve strane, na neki je način je uvrijedio sve zastupnike. Znate, mi se tamo šalimo – imamo svoje mišljenje o Sokolu, ali vrijeđati ga ne damo”, komentirao je Matić.

Komentirao je i izjavu premijera Andreja Plenkovića o Hrvatskoj među 15 najrazvijenijih zemalja: “Ako je rekao da smo među 15, to je prijesna laž i prepotencija.. Ako je mislio na 15 zemalja koje su u NATO-u, Schengenu i eurozoni, to jesmo. Ali 15 najrazvijenijih, kamo sreće. Mi nažalost nismo ni među 25 najrazvijenijih u EU-u, možda su iza nas Bugarska i Rumunjska. Ali znate, Bugari su prošle godine poslali satelit u svemir, a mi smo još uvijek na… Uff. Daleko od toga”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!