Mirela Holy: Izbori će biti u rujnu

Vijesti 15. velj 202411:41 0 komentara

Bivša ministrica i komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy gostovala je u N1 Studiju uživo kod Nine Kljenak gdje je komentirala političke aktualnosti.

Holy smatra da odabir Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika ima najveći potencijal da mobilizira građane kada se govori o otporu Vladi.

“Zato što se ovdje radi o, ja bih rekla, očiglednom pokušaju Andreja Plenkovića da instalira osobu koja je duboko kompromitirana svojim odnosima i s gospodinom Mamićem i s gospođom bivšom Rimac, Pleslić sada.”

Plenković je time uspio nešto što ljevici godinama nije polazilo za rukom, ističe Holy.

“Vjerujem s obzirom da se radi se o poziciji glavnog državnog odvjetnika, koji bi trebao biti brana korupcije u hrvatskom društvu, da će uspjeti Andreju Plenkoviću s ovom temom ono što nije uspjelo do sada ni jednom akteru na lijevoj političkoj sceni, a to je da konsolidira lijevo-centrašku oporbu.”

Holy se osvrnula na odabir Markovog trga za prosvjed oporbe protiv HDZ-a.

“Markov trg je odabran jer je to dio antidemokratskog paketa kojeg se vezuje uz Plenkovića, koji je nakon onog napada onog mladića na Markovom trgu, odlučio zatvoriti Markov trg”.

Prilika za oporbu

“Mislim da bi bilo dobro kada bi se iskoristila ova prilika za ujedinjenje i konsolidaciju lijevo centrističke oporbe jer mislim da bi tada bile daleko veće šanse da se makne HDZ s vlasti. Ali bojim se da se to ipak neće dogoditi jer vidimo na koji način se Možemo očitovao oko ideje koalicije s SDP-om i mislim da im to nije mudar potez.”

Unatoč tome, možda još nije kasno, smatra Holy. “Sve je još moguće. Bilo bi dobro da se okupi ta široka fronta lijeve scene.”

Izbori vjerojatno u rujnu

Unatoč tome što HDZ najbolje kotira na anketama, Holy smatra da će Vlada ostaviti parlamentarne izbore za jesen.

“HDZ, usprkos tome što se pozicirao u desni centar, ne uspijeva preskočiti 30 posto u anketama. Kad se to prelije, kada govorimo o broju mandata, to nije baš jako optimistično s obzirom na potencijal.”

U korist HDZ-a ne ide ni trenutno raspoloženje javnosti nakon izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, naglašava Holy.

“Moja je procjena da će premijer ipak čekati da dođe ljeto i da dođe do onog spontanog raspuštanja Sabora u sedmom mjesecu i da će izbori vrlo vjerojatno biti u devetom mjesecu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!