Zašto se USKOK odjednom zainteresirao za aferu na Geodeziji?

Vijesti 13. ožu 202407:22 1 komentar
N1 / Ivan Hrstić

Istragu je lani u studenom pokrenulo europsko tužiteljstvo od kojeg je USKOK sad zatražio informacije u ovom slučaju. N1 iz upućenih izvora doznaje zašto se domaće tužiteljstvo sada zainteresiralo za ovu aferu, odnosno je li to učinilo pod političkim pritiskom.

Naime, premijer Andrej Plenković već mjesecima javno uvjerava da za 3D skeniranje kulturne baštine u aferi na Geodetskom fakultetu nisu potrošena europska već domaća financijska sredstva, a sada informacije o tome želi i USKOK. U utorak su potvrdili da su od Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) i službeno zatražili sudske odluke, te pravomoćno rješenje o otvaranju istrage protiv Almina Đape, bivšeg dekana Geodezije i njegovih suosumnjičenika.

Dokumentacija iz istrage

Iz tih dokumenata trebalo bi biti vidljivo zašto je upravo EPPO nadležan za istragu u ovom slučaju, iako Plenković uporno izjavljuje kako bi se i domaće tužiteljstvo trebalo za njega zainteresirati.

U više navrata je istaknuo kako 3D skeniranje nije plaćeno europskim novcem. To je izjavila i ministrica kulture Nina Obuljen Kožinek.

Budući da se USKOK oglasio upravo nakon serije premijerovih javnih prozivki postavilo se logično pitanje: radi li se o popuštanju pred premijerovim političkim pritiskom?

Zašto se USKOK aktivirao?

N1 je od izvora bliskih USKOK-u doznao kako se ne radi o potezu koji je rezultat premijerovih izjava. Naime, naši izvori tvrde kako je prošli tjedan USKOK dobio dokumentaciju Ministarstva financija, Ministarstva kulture i agencije SAFU, koja nadzire trošenje sredstava iz europskih fondova.

To je dokumentacija na koju se pozivao i sam premijer kada je tvrdio da 3D skeniranje nije plaćeno europskim novcem.

Kada su istražitelji u USKOK-u proučili izvještaje ministarstava i SAFU-a našli su se, tvrde naši izvori, na pragu istog zaključka kao i Plenković. Zato žele provjeriti je li EPPO doista nadležan za vođenje istrage u slučaju Geodezije, odnosno bi li se i USKOK trebao uključiti u rasvjetljavanje ovog slučaja.

Istovremeno vođenje istrage ne bi, međutim, bilo moguće.

Što će dalje biti s istragom?

Iz EPPO-a su u više navrata poručili kako su oni nadležni za aferu na Geodeziji budući da se sumnja u malverzacije s europskim novcem. Osim toga, ukazuju kako bi, i da se u nekim dijelovima te istrage naiđe na sumnjivo trošenje hrvatskih sredstava, i dalje bili nadležni zbog tzv. jedinstva dokaza.

Pitali smo USKOK tko im je i kada dostavio dokumentaciju na osnovu koje su se obratili EPPO-u.

Iz EPPO-a pak očekujemo dogovor na pitanje hoće li predati USKOK-u ono što je tražio. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare