Nakon Šimprage, Željka Kamenov v.d. dekanice na Filozofskom fakultetu?

Vijesti 15. velj 202113:42 > 14:09 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Meri Tadinac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala situaciju na tom fakultetu.

“Treba nam v.d. dekana. Imam ime, ali pitanje je hoćemo li mi doći u priliku da to ime i predložimo”, rekla je Tadinac u studiju N1 i objasnila u čemu je “kvaka 22”.

VEZANE VIJESTI

“Rektor i Senat imenuju v.d.-a samo u slučaju kad rektor smijeni dekana. Prorektor Šimpraga je dao ostavku, to znači da bismo mi kao Filozofski fakultet, naše fakultetsko Vijeće trebali Senatu i rektoru predložiti svojeg v.d.-a, o kojem bi oni odlučivali. S druge strane, sasvim sam sigurna da će Sveučilište imati drugo pravno tumačenje, reći da je dao stavku onaj kojeg su oni postavili pa imaju pravo postaviti sljedećeg”, rekla je Tadinac.

Sve će se to odigrati sutra, ali sjednica Senata bit će dopisna pa će nastati problem, ako iz Filozofskog fakulteta svog kandidata predlože preko zastupnika u Senatu, oni to ime neće imati priliku reći, nego poslati mailom, a svi članovi Senata taj će mail pročitati tek za mjesec dana kad dobiju zapisnik sa sjednice, u kojoj nitko neće ni s kim komunicirati, objasnila je Tadinac.

“Postoji još jedan problem, prema prastarom statutu Filozofskog fakulteta Vijeće može sazvati samo dekan, a tehnički sad ne može, jer nemamo dekana”, rekla je.

“Nismo slučajno stavljeni u tu situaciju. Mi imamo novi statut, radna skupina predložila ga je Vijeću u prosincu 2019. Vijeće ga je predložilo Odboru za statutarna pitanja, prošlo je godinu i 2 mjeseca kako se nitko nama nije obratio u vezi s tim Statutom, ali ga nisu uputili ni u daljnju proceduru u Senat”, rekla je Tadinac, dodavši da po tom i po desetini drugih pitanja rektor Sveučilišta Damir Boras sabotira Filozofski fakultet.

“S obzirom na sve pravne dubioze, naši predstavnici u Senatu, da bi nekako mogli utjecati da ne dobijemo oktruiranog dekana, nego kandidata koji će raditi, sazvali su jutros sastanak i predložena je naša kandidatkinja za v.d. dekanice, taj prijedlog je od 70-ak prisutnih podržalo 64, a to je redovita profesorica s Odsjeka za psihologiju, Željka Kamenov, za koju smatramo da bi izvanredno mogla premostiti ovaj period za izbor dekana”, rekla je Tadinac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!