Nanić: Sud je dao zeleno svjetlo za embargo Izraelu

Vijesti 26. sij 202418:51 0 komentara

Amina Nanić, pravna savjetnica Inicijative za slobodnu palestinu, bila je gošća Domagoj Novokmeta u Dnevniku N1 televizije. Komentirala je današnju odluku Međunarodnog suda pravde da Izrael mora poduzeti mjere kako bi spriječio genocid u Gazi.

Nanić objašnjava da je JAR imao pravo podnijeti ovu tužbu i kaže kako joj je izuzetno drago da je upravo JAR odlučio podnijeti ovu tužbu zbog svoje povijest aparthejda, koju ima i Izrael.

Suđenje će biti dugo i kompleksno. Nanić kaže kako ne može znati koliko će trajati proces, a podsjeća da je slična tužba BIH protiv Srbije trajala nekih 14 godina.

“Ovo danas je odluka o hitnim mjerama koje je JAR predložio da bi se zasutavio genocid i da bi se kaznilo počinitelje. Ovo nije dokazivanje genocida nego nastojanje sprečavanja nepopravljive štete. Sud je usvojio većinu prijedloga JAR-a”, govori Nanić i dodaje: “To što nije usvojen zahtjev za prekidom vatre ne umanjuje činjenicu da se radi o povijesnoj odluci.”

Sud je u potpunosti odbacio tvrdnje Izraela da nema genocida i da postupa u skladu s međunarondnim pravom. Velika većina sudaca je podržala ove hitne mjere, a Nanić kaže da puno govori i činjenica da je riječ o sucima koji dolaze iz država koje su saveznice Izraela.

Što znači ovo? “Ovo je presuda koja je obvezujuća jer je riječ o međunarodnom pravu. Svi koji nastave bezuvjetno podržavati Izrael su suučesnici u genocidu”, kaže Nanić.

Izrael je dobio rok od mjesec dana da podnese izvješće Međunarodnom sudu pravde. Ako ne postupe po današnjoj odluci suda, Vijeće sigurnosti UN-a može provesti mjere za provedbu ove odluke. SAD ima pravo veta, ali ostale članice u tom sučaju moraju provesti mjere, a to može biti embargo na uvoz oružja, na sličan način kako je to učinjeno Rusiji, objašnjava. Pojednostavljeno, Nanić kaže da je “sud danas dao zeleno svjetlo za embargo”.

Ovakva odluka očekivana je, kaže, čak i u samom Izraelu.

JAR je dosta vremena iskoristio pokazujući kako su se ljudi koji vode Izrael postavili prema ovom sukobu. “Jesu, ali ne bih se zadržavala na tome, izuzetno je teško dokazati genocidnu namjeru. Puno je važnije što su čitali izvješća vjerodostojnih subjekata povezanih s UN-om jer to su međunarodna neovisna tijela koja su uočila što se događa u Gazi. Ako se ne uspije dokazati izravna zapovijedna linija, bitno je da imamo međunarodni faktor koji je primijetio što se događa”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!