Neće im se svidjeti: Pitali smo građane što očekuju od novih ministra

Vijesti 30. tra 202222:18 > 01. svi 2022 22:10 0 komentara
N1

Nakon prisege jučer u Saboru, obavljena je primopredaja. Oporba je još ovoga tjedna na saslušanjima jasno dala do znanja da ni od novih ministara nemaju gotovo nikakva očekivanja. Što kažu poduzetnici, sindikati, stručnjaci, ali i sami građani na koje će se potezi i odluke novog trojca najviše reflektirati istražila je naša Vanja Kranic.

Postao je ministar, pa se oprostio od gradonačelničke fotelje. U Novskoj zbog toga slijede izbori.

“Vrlo izazovna odgovornost i u trenutku kada smo ostvarivali ono što smo obećali građanima Novske, moram reći da i sa nostalgijom danas podnosim ostavku na dužnost gradonačlenika Novske!”, rekao je novi ministar rada i socijalne skrbi, Marin Piletić.

Velika očekivanja od Piletića

Dva dana od imenovanja – na praznik rada, Piletića očekuje sindikalni prosvjed kojim se upozorava na opću potrebu rasta plaća, ali i štrajkaško raspoloženje, jer iako su Sindikati isposlavali 4 posto rasta osnovice za javne i državne službe, pregovori o Zakonu o radu još traju i ne idu glatko.

“Sasvim sigurno počinje mandat pod latentnom prijetnjom da bi mu se mogao dogoditi izlazak građana na ulicu bude li krenuo ui pravcu daljnje fleksibilizacije, a ne i defleksibilizacije ovog sustava rada”, kaže Krešimir sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

A baš to od ministra očekuju poslodavci. Kao što Komora socijalnih radnika od njega očekuje i promjene Aladrovićevog paketa Zakona koji je nedavno stupio na snagu. Tvrde da je neprovediv i do ruba doveo sustav u kojem greške mogu biti tragične.

“Masovno nam je javljaju ljudi iz centara za socijalnu skrb, iz ustanova koje su prekapacitirane i sam sustav je pred pucanjem, i sto se tiče smjetanja djece ali i zastite starijih osoba, prvenstveno se to smjestajne kapacitete koji nisu osigurani a potrebni za naše korisnike!”, govori Antun Ilijaš iz Komore socijalnih radnika.

Što čeka Filipovića?

“Prisežem”, rekao je Davor Filipović.

Neradna nedjelja, INA, galopirajuća inflacija koja još uvijek nije na vrhuncu, sve glasnije zazivanje novog kruga mjera ublažavanja udara na građane – samo je dio onoga što je dočekalo Davora Filipovića. Kao i nezaobilazna očekivanja koja se poslodavcima,kažu oni, nikako ne ispunjavaju.

“Krajnje vrijeme da se uhvate u koštac sa reformama – oba ministra. Za ministra Filipovića smanjenje parafiskalnih nameta i generalno borba za smanjivanje poreza”, kaže Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika.

Ruska agresija na Ukrajinu produbila je mnoge probleme – a cijena i opskrba energentima postalo je jedno od najvažnijih pitanja Filipovićevog resora. Već idućeg tjedna zbog toga ide u Bruxelles.

“Kratkoročno ne da se ništa napraviti, mi smo relativno dobro osigurani sa LNG-om, dobavnim pravcima, domaćom proizvodnjom, jasno to se sve treba poboljšati s eventualnim dogovorom za dobavu iz Alžira i orijentiranje na obnovljive izvore energije, to je kompleksan posao u kojem će se morati oslanjati na ljude iz ministarstva”, rekao je stručnjak za energetiku, Davor Štern.

Najmlađa članica Vlade

Prisegnula je i Anja Šimpraga.

Najmlađa članica Vlade, nova potpredsjednica Anja Šimpraga preuzela je ured od Borisa Miloševića i obećala poboljšanja na području ljudskih prava, dok se on vraća u sabor i čeka rasplet svoje istrage.

“Radio sam sa srcem i davao sebe, ostaje žal za projektima koje nisam dovršio, ali dobar dio sam utabao za budućnost. Miran sam jer drugu dionicu puta preuzima osoba koju dobro poznajem i znam da će dobro i odgovorno raditi posao potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava”, rekao je Boris Milošević.

Kakva su očekivanja?

A što kažu građani na najnoviju rekonstrukciju vlade?

“Ništa, šta smo do sada dobili – ništa”, kaže nam prva gospođa, a druga se nadovezuje: “Svi koji su došli ovdje, shvatite me, mora biti kak’ bu Plenković rekao”.

“S obzirom na ekipu iz koje dolaze, mislim da je teško da će nadmašiti dosadašnje”, kaže gospodin, a na njega se nadovezuej još jedan: “Nisu bas velika očekivanja, ali ne čini mi se tako loš izbor, osim toga oporba mi ide na živce”.

A mlada Plenkovićeva trojka za silna obećanja i visoka očekivanja na raspolaganju pak ima puno manje vremena nego to obično imaju ministri-početnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!