Nema navale kandidata za šefa SDP-a. Analitičar: “Trebaju se udaljiti od Milanovića”

Vijesti 03. srp 202406:56 1 komentar
Peđa Grbin, Mirela Ahmetović i Siniša Hajdaš Dončić u Saboru
Patrik Macek / PIXSELL

Nakon nedavno izgubljenih parlamentarnih izbora, već četvrtih u nizu, a potom donekle popravljenog dojma dobrim rezultatom na europskim izborima, SDP će 14. rujna birati novo vodstvo.

Aktualni predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je da se više neće kandidirati za tu dužnost. Jedini koji je zasad istaknuo kandidaturu za čelno mjesto aktualni je potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić.

Govorilo se da bi na sjednici Glavnog odbora održanoj prošle subote mogla sijevnuti još neka kandidatura, ali to se nije dogodilo. Stranka je na toj sjednici dala podršku kandidaturi svome bivšem šefu Zoranu Milanoviću u utrci za drugi mandat predsjednika Republike.

Ahmetović ipak samo potpredsjednica?

Očekivalo se da bi Mirela Ahmetović mogla istaknuti kandidaturu za predsjednicu stranke. Ona je proteklih mjeseci svojim izjavama podgrijavala taj dojam. Koncem svibnja je i na N1 izjavila, doduše neodređeno, kako na izborima unutar SDP-a “sigurno neće biti statist”. No, Ahmetović se prošle subote navodno odlučila natjecati samo za potpredsjednicu stranke.

Izdaleka se, kao mogućeg kandidata, spominjalo i europarlamentarca Tonina Piculu koji ne krije svoju nesklonost Milanoviću, ali njome baš i ne maše previše. Ni on zasad ne spominje kandidaturu. Nagađa se da bi, uz Hajdaša Dončića, kandidati za šefa stranke mogli biti dvojica SDP-ovih saborskih zastupnika, usto i gradonačelnika – Mišel Jakšić iz Koprivnice i Mišo Krstičević iz Ploča. No, ni od njih se zasad kandidacijskog glasa ne čuje.

“Mlade nisu privukli, starih je sve manje”

Doduše, do unutarstranačkih izbora ostalo je više od dva mjeseca, k tomu vruća ljetna, pa neki možda taktički procjenjuju da nemaju potrebu žuriti. Politički analitičar Jaroslav Pecnik smatra da u SDP-u ima ambicioznih kandidata, ali zasad su oprezni.

“Takvi vjerojatno procjenjuju ima li u ovom trenutku smisla preuzeti rizik vođenja stranke koja očigledno tone. Bez obzira na relativan uspjeh na europskim izborima, SDP se polako osipa. Ta stranka može ekscesno narasti u nekim situacijama, ali dugoročno gubi biračko tijelo. SDP ne privlači mlade, a onih starih koji za njega glasuju sve je manje”, kazao nam je Pecnik.

“Hajdaš Dončić je pristojni birokrat”

Za jedinog koji je dosad istaknuo kandidaturu Pecnik kaže da nema bogzna što novo za ponuditi.

“Ne vidim što bi to Hajdaš Dončić bolje i drukčije ponudio od Grbina. Lider nije, kao ni Grbin. Ideja nema, kao ni Grbin. On je, uvjetno rečeno, jedan pristojan birokrat. A SDP u situaciji u kakvoj jest ne treba birokrata. Njima treba netko karizmatičan, netko – možda će zvučati čudno – nalik Milanoviću koji usprkos slabostima koje ima, zna privući mase. Dakle, netko tko odskače i daje ton. Nažalost, u SDP-u nema puno takvih”, smatra Pecnik.

Povratak socijaldemokratskim korijenima

Po njegovu mišljenju, za SDP bi u ovom trenutku bilo najbolje da na čelo stranke dođe mlada i energična žena poput Mirele Ahmetović. No i to, kaže, ne bi spasilo SDP.

“SDP-u treba radikalan preokret. Najprije se trebaju odlučiti jesu li na ljevici ili na liberalnom centru, koketiraju li s desnicom ili ne. Sve to se ne zna, a trebalo bi se znati”, dodaje.

Što se tiče Jakšića, Pecnik drži da bi bio bolji predsjednik stranke nego Hajdaš Dončić.

“Jakšić bi na iskustvu Koprivnice mogao nešto pokazati. No, mnogo je onih koji bljesnu nekom dobrom idejom ili vizijom, a kad sagledate cjelinu, vidite da u svemu tome ima malo konkretnoga. SDP-u treba impuls koji će ga pokrenuti. Obično se to radi na populističkoj razini. U njihovom slučaju taj bi preokret mogao biti povratak socijaldemokratskim izvorima”, procjenjuje Pecnik.

“SDP postao servis jednog čovjeka”

Također smatra da bi se SDP trebao odmaknuti od Milanovića.

“Ako žele opstati kao stranka, ako ne žele ići putem posvemašnje marginalizacije – a na tom putu već jesu – SDP bi se morao odvojiti od Milanovića. Ne možete stranku pretvoriti u servis jednog čovjeka koji se prema njoj odnosi maćehinski i koristi je samo kada mu zatreba“, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare