Orešković o Grbinu: Treba mu naknada za odvojeni život od mamice i tatice?

Vijesti 17. velj 202214:14 > 15:09 1 komentar
n1

Saborska zastupnica stranke Centar i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković u današnjem N1 studiju uživo komentirala je aktualne prijepore oko etički upitnog korištenja povlastica saborskih zastupnika, ispada Ivoševića u Splitu, ali i upitnika predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji neki suci odbijaju ispuniti.

“Treba napraviti veliku distinkciju između određenih privilegija koja su s određenim pravom propisana, a nešto sasvim drugo je na koji način ta prava koriste i zlopotrebljavaju naši političari. Način na koji je otkriveno da privilegije koriste Peđa Grbin i Arsen Bauk upućuje na to da je on ovo pravo svojatao i da naknadu za odvojeni život koristi jer smatra da je odvojen od roditelja. Punoljetan čovjek koji smatra da mu je potrebna naknada za odvojeni život od mamice i tatice, ne da ne može biti lider oporbe, jednog dana premijer, takav čovjek ne znam može li bilo što samostalno obnašati i u bilo čemu postavljati kao prvi, osim u javnom sramoćenju koje mu nije trebalo”, poručila je Orešković.

Komentirajući obrazloženje HDZ-ovog Josipa Đakića koji ne vidi problem u korištenju privilegija jer mu “ta prava zakonom pripadaju”, Orešković je kazala da se radi o drugačijoj retorici, ali je u suštini ista stvar.

“Obje grupacije su se pokazale kao one koje javnu funkciju vide kao priliku da uzmu i naplate nešto iz javnog proračuna. Gospodina Đakića, uz sve druge afere koje se vežu za njega, stavlja se stvarno u kontekst jedne maskote uzroka i razloga propadanja hrvatske države i društva”, dodala je.

Orešković smatra da nije korisno ući u sferu populizma i reći da treba ukinuti sve.

“Time ćemo demotivirati ljude iz drugih sredina da dolaze na javne dužnosti u Zagreb, gdje se većina državnih funkcija obavlja. Ali iznos tih naknada, način njihovog korištenja mora biti drugačiji”, kaže Orešković.

Na pitanje je li njoj tko ukazao na stvari koje bi mogla koristiti kada je stigla u Sabor, kaže da nije, niti je sama pitala.

“Ali vidim oko sebe da su neki dužnosnici naplatili preko 100.000 kuna putnih troškova. Ne bi bio problem da se ne radi o osobama koje sam vidjela dva, tri puta u Saboru. Riječ je o dužnosnicima koji se nisu javljali za govore. Jedan od prozvanih je bio gospodin Branko Grčić, a mislim da nije u tome jedini. Pored njih su problem i oni koji se ne pojavljuju na dan glasanja”, istaknula je Orešković.

vezana vijest

Komentirajući obrazloženje Branka Grčića koji je svoje troškove opravdao time da je on uvijek prisutan, Orešković priznaje da je činjenica da se zastupnici ne viđaju trenutno kao što je to bilo kada nije bilo mjera, ali je dodala:

“Ali ja bih se evo voljela prisjetiti nekog govora, njegovog stava koji se pamti.”

Kazala je da bi se troškovi saborskih zastupnika, što se njezine stranke tiče, mogli objavljivati u realnom vremenu na dnevnoj bazi. “Marijana Puljak je uistinu prisutna na raspravama. Imamo svoj stav i pokazujemo što bi oporba trebala biti”, kazala je komentirajući troškove svoje stranačke kolegice.

Slučaj Ivošević

Komentirajući upit Vice Mihanovića o tome upravlja li ona Splitom zajedno s Marijanom Puljak, kazala je da ne upravlja niti se bavi lokalnim temama. O prijetnji splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića novinarki Slobodne Dalmacije, rekla je da je se srami i on sam, kao i svi oko njega. “Mislim da se njegove izjave srame i njegovi roditelji. Niti u jednom trenutku nismo tražili opravdanje. To da će se morati promijeniti u načinu komuniciranja, nije uopće upitno”, kazala je.

Upitana zašto je dobio drugu priliku i zašto je pošteđen istupa u medijima nakon toga, odgovorila je:

“Dobio je kaznu dok se ne nauči primjereno komunicirati. Mislim da smo mi kao čelnici stranke trebali javno to osuditi. Takvu razinu osude ja nisam vidjela nikada među onima koji su nas prozvali. Danas je bila sjednica splitskog Gradskog vijeća. On nije pobjegao od svojih zadataka. Svjestan je da će biti pod povećanom pažnjom. Po meni je ovo sada podiglo ljestvicu očekivanja i prema Puljku, i Ivoševiću i stranci Centar. Tražit će se da se pokažu rezultati”.

Na pitanje zašto je zaslužio kredit, istaknula je da to najbolje znaju građani koji znaju što je učionio na ulicama njihovog grada.

“Ja bih voljela vidjeti jedan primjer osobe koja se na jednoj funkciji promijenila na bolje. Možemo li vidjeti primjer čovjeka koji je bio splitski temperamentan, i više od toga, neotesan, koji je shvatio da dolazak na javnu funkciju traži da budeš bolji čovjek nego što si bio u privatnom životu. To je mali zalog vjere koji smo mu poklonili. Svima nam je neugodno”, dodala je.

Opoziv ministra Ćorića

“Jeste li svjesni razine kriminala o kojoj mi razgovaramo? Jeste li vi svjesni što je to što brani Plenković: Krš- Pađene, Državne nekretnine, Frka-Petešić… Što ovog trena radi ravnateljica DORH-a i USKOK-a? Hoćemo li ponovno gledati press konferenciju na kojoj će jedna drugu pogledavati, zagubio im se spis, nitko im nije javio da bi nekoga trebalo ispitati… Sve što smo vidjeli upućuje na dostatan stupanj inkriminacije da DORH i Uskok poduzmu nešto. Mislim da su se stvorili i uvjeti za njihova pritvaranja”, smatra Orešković.

vezana vijest

Nije precizirala hoće li podržati Most u inicijativi za opoziv ministra Tomislava Ćorića. “Mi smo već komentirali da bi ovaj slučaj trebalo drugačije rješavati. Rekli smo da o sadržaju, načinu i tajmingu treba dobro razmisliti, ne ovako na prvu”, kazala je.

Upitnik predsjednika Vrhovnog suda

“Nedavno je Vlada provela mini reformu pravosuđa koja je po meni najveći atak na neovisnost pravosuđa. Tajne službe rade provjere sudaca,a tajne službe su u rukama izvršne vlasti”, kazala je Orešković, koja vjeruje da bi Vlada mogla iskoristiti informacije koje tajna služba prikupi za ucjenjivanje.

Na pitanje kako će Dobronić graditi autoritet ako suci kažu da neće odgovoriti na upitnik, kazala je:

“Tko je taj sudac koji mu neće dostaviti upitnik. Turudić? Sve ste time rekli. Imamo suca koji je antipod svega što bi sudac trebao biti. Ako govorimo o sucu koji bi trebao vratiti povjerenje u pravosuđe, to je sudac Dobronić. Moralno pravosuđe postoji samo ako postoji moral svakog suca. Turudić je pio kave s bjeguncima od hrvatskog pravosuđa i s čitavim nizom ljudi koji su se našli pod teškim korpucijskim aferama. I sada takav jedan Turudić neće odgovoriti na pitanja koja uopće nisu sporna.”

Orešković kao problem hrvatskog pravosuđa ističe i to što je Državno sudbeno vijeće disfunkcionalno, a na pitanje tko će onda stati iza Dobronića, odgovara:

“On je lider i postavio se kao lider. Iza njega će stati časni suci. Suci bi prije svega trebali reći takvom sucu među nama nije mjesto. Uvjerena sam da je ovo prvi pravi korak, najveću štetu nanosi ta fama da su svi suci isti jer nisu, kao niti političari. Promjena će se dogoditi kada se u svim sektorima krenu čistiti kukolji od žita. Kukolja u pravosuđu ima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare