Orešković o Mostovom referendumu: Podilazi se s niskim strastima

Vijesti 01. pro 202111:31 > 13:32
N1

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković u N1 Studiju uživo komentirala je referendumsku inicijativu Mosta kao i slučaj DORH-a i USKOK-a.

“Ne, smatramo da to nisu nužne referendumske inicijative ovog trena”, rekla je Dalija Orešković i dodala: “S jednim se dijelom možemo složiti, dio je u pravnom smislu dobro sročen, no o uvođenju dvotrećinske većine već je puno rečeno. To imamo u Ustavu, moglo se već primijeniti. Na početku pandemije stavili smo prednost na zaštitu građana i neka pravna pitanja su se činila sekundarna, a sad to dolazi na naplatu. Osnovni problem nije u ustavnim odredbama, nego u radu Stožera i dvostrukim kriterijima.”

VEZANE VIJESTI

Komentirajući izjavu Bože Petrova da se baš taj dio želi promijeniti, rekla je:

“Zaziremo od toga da se u situaciji kad imamo preko 10.000 umrlih, kad dnevno imamo velik broj novozaraženih, podilazi s niskim strastima i profitiranjem na nezadovoljstvu građana koje je pak uzrokovano drugačijim problemima. Ustav ne treba mijenjati. Odredbe koje su Stožeru dale moć promijenjene su sa 106 glasova. Zadnja stvar koja nam treba su referendumi. Treba nam to da HDZ pokaže da je svjestan toga da smo u ovu situciju dovedeni jer su privatizirali borbu protiv covida od početka.”

“Očekujemo da će najavljene zakonske promjene doći u saborsku proceduru i to će biti prilika da oporba iznese prijedloge pa ćemo vidjeti. Sad moramo misliti o sugrađanima, da sustav puca po šavovima, da oboljeli ne mogu dobiti potrebnu skrb jer su bolnice pune”, dodala je.

Osvrnula se i na slučaj glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek:

“Ona je već trebala otići onog trena kad se otkrilo da su USKOK i DORH trivijalizirali predmet koji se nalazio na stolu, a odnosi se na bivšu ministricu Žalac. Država vrijedi onoliko koliko DORH može uspostaviti vladavinu prava.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.