Orešković: Sve što je HDZ radio do sada predstavlja oktroiranje sljedećih izbora

Vijesti 26. svi 202314:11 0 komentara

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je predstavio prijedlog izmjena izbornih jedinica. Najveću promjenu trebao bi doživjeti Zagreb, koji će umjesto u četiri biti podijeljen u tri izborne jedinice. Veće promjene zahvatile su Koprivničko-križevačku, Primorsko-goransku i Zadarsku županiju, dijelove Sisačko-moslavačke. Te promjene, kao i razlike između onog što stoji na popisu birača i stvarne situacije, u Studiu uživo komentirala je saborska zastupnica Dalija Orešković.

Dalija Orešković osvrnula se na nesrazmjer u biračkom popisu i kaže da ako i samo jedan dio glasova iz tog ukupnog broja glasa da bi to moglo bitno utjecati na ishod izbora i zna se kome bi to išlo u korist.

“Takvi izbori su neligitmini, ali neregularni odnosno neustavni. Mi već sad srljamo u situaciju u kojoj će izborna pravila biti takva da ne uopće ne možemo govoriti o ustvnosti i demokratičnosti izbornog procesa”, kaže Orešković.

Podsjetimo, ustavni stručnjak Robert Podolnjak upozorio je u Novom danu N1 televizije da Ustavni sud mora odmah reagirati na novi Zakon o izbornim jedinicama jer bi u slučaju prekasne reakcije Ustavnog suda na zakon koji nije u skladu s Ustavom, moglo doći do ustavne krize.

Zastupnica smatra da ne treba očekivati da će u konceptu zakona, kakvog je sebi HDZ zacrtao, a koji sad ide na javno savjetovanje i očekuje se da će biti izglasan na jesen, biti bilo kakvih suštinskih promjena i da smo već sad nalazimo u Ustavnoj krzi.

“Stoga smatram smatram da je sada sazrjelo vrijeme da oporba prizna i da tako komunicira s biračkim tijelom. Ovaj ne HDZ-ov dio Hrvatske ne smije na izbore izaći podvijenog repa, ne treba čekati da Ustavni sud reagira jer to neće napraviti”, kaže Orešković i dodaje da ovaj trenutak već sada predstavlja duboku Ustavnu krizu.

Smatra da sve što je HDZ radio do sada predstavlja oktroiranje sljedećih parlamentarnih izbora. “Mi već živimo u stanju uzurpirane demokracije u kojoj je demokracija u potpunosti fingirana i kao takva ne postoji”, kaže Orešković i dodaje da nemamo što na sljedećim parlamentarnim izborima tražiti sljedeći HDZ-ova pravila.

“Treba tražiti druge legitimne modele, bilo kroz inicijative građana ili referenduma, da se sljedeći parlamentarni izbori dogode kako građani traže”, kaže Orešković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!