Petrov: Neka Plenković prvo pogleda u Remetinec pa onda lijepi etikete

Vijesti 18. sij 202318:14 0 komentara
N1

Predsjednik stranke Most, Božo Petrov, gostovao je u N1 Newsroomu gdje je komentirao neprimjerenu komunikaciju u Saboru, mini rekonstrukciju Vlade, obnovu Banovine i odluku o odbijanju obuke Ukrajinaca u Hrvatskoj.

Komentirao je jučerašnju izjavu HDZ-ovke Majde Burić o “rusoljubnom” i “srboljubnom” srcu zastupnice Radničke fronte Katarini Peović: “Izjava jest neprimjerena, ali hoće li se Saborski zastupnici izražavati tako ovisi samo o njima neovisno o Etičkom kodeksu koji ih poziva da se ponašaju na dostojanstven način”.

“Žalosno je da u Poslovniku Sabora RH nigdje nemate zapisano da zastupnik mora govoriti istinu. Saborski zastupnik ako želi može lagati i za to neće dobiti apsolutno nikakvu sankciju. Vi trebate predstavljati hrvatske građane i govoriti istinu. Samo tako možete donijeti dobro svome narodu”, zaključuje Petrov.

Komentirajući moguće sankcije za laži u Saboru kaže: “Vi trebate omogućiti barem kroz povredu Poslovnika da imate pravo upozoriti javnost i zastupnika da je izgovorena neistina. Sada se to ne može jer kad se netko ustane i kaže da je povrijeđen Poslovnik, dobije opomenu i s tri opomene predsjednik Sabora vam oduzme riječ”.

Dio zastupnika smatra da postoji naklonosti predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića prema članovima svoje stranke HDZ-a, na što Petrov kaže: “On na jedan fin način naginje i zaštićuje članove svoje političke stranke. Neprimjereno je, ali on to zna oblikovati. On je taj koji aktivno brani članove svoje stranke i komentira ono što se događa u Sabornici, a to kao predsjednik Sabora ne bi smio”.

Mini rekonstrukcija Vlade

Petrov je komentirao dolazak novih ministara Branka Bačića i Šime Erlića: “Pa iskreno da nije tragično bilo bi komično. Više su oni promijenili ministara nego što je Vlada obnovila kuća na Banovini. Većina ih je promijenjena zbog sumnji i optužbi na korupciju, kriminal ili zato što su već podignute optužnice protiv njih ili su završili u pritvoru. Ova Vlada je više ministara smijenila zbog korupcije nego što je u tri godine obnovila kuća na Banovini. Pokušajte doživjeti tu rečenicu. To je užasno”.

“Druga stvar koja je užasna – Branko Bačić je tu već pet godina otkad je došao Plenković, dvije godine od potresa, on je cijelo vrijeme u klupama. Danas ga se predstavlja kao jednog savršenog eksperta. Zašto su takvog asa čuvali u rukavu? Isto su govorili i za Paladinu…”

Među saborskim zastupnicima kruže spekulacije da Vlada nije žurila obnavljati Banovinu jer tamo nije njihovo biračko tijelo: “To bi bilo moralno dno. Ne želim misliti na takav način”, kaže Petrov.

Kad je riječ o preklapanju ubrzavanja obnove na Baniji sa predizbornom godinom, Petrov komentira: “Njima će biti u interesu da oni to naprave zbog stvari koje ste vi rekli. Ja bih volio da su im u interesu ljudi. Da jesu, to bi bilo već gotovo”.

O premijeru

Plenković je oporbu nazvao “karijesovim mališanima”, Petrov mu je odgovorio: “On je sklon lijepljenju etiketa. Trebao bi prvo pogledati u svoj prvi red zastupnika i ministara, pa onda u Remetinec, pa onda u nas. On je zadnji koji je pozvan nekome lijepiti etikete”.

Petrov nastavlja: “Ono što njega boli je njegov politički poraz. On je iskoristio i Ukrajinu i Ukrajince za svoje političke bodove. Kada vam netko u sred svog nastojanja da ponizi Sabor i makne sve demokratske kontrolne mehanizme koji omogućuju da Hrvatska ne bude diktatura nego parlamentarna demokracija, on to odluči sve poništiti i na silu gurati prijedlog koji je trebao ići potpuno drugim putem. I u tom nastojanju kaže da je ovo za njega “win win” situacija. To znači da si javno rekao da tebi nije stalo. ni do obuke Ukrjainaca. ni do ukrajinskog naroda nego do svojih političkih bodova. I onda ćeš mi ti objašnjavati da si ti na pravoj strani povijesti. Ne, ti si jedan politički profiter koji gleda svoju karijeri. Vidite, može se na osobnoj razini vrijeđati, ja nisam tome sklon. Zato mu i kažem prije nego sljedeći put odluči na osobnoj razini se obračunavati sa saborskim zastupnicima, neka pogleda svoj klub i neka pogleda Remetinec.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!