Plenković: Podignut je stupanj pripravnosti vojske, sve pozorno pratimo

Vijesti 28. velj 202219:00 > 19:46 1 komentar
N1

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

U kontaktu smo s Ukrajinom diplomatskim putem, rekao je Andrej Plenković, dodavši da se Ukrajina sada treba fokusirati na funkcioniranje i obranu zemlje te mirovne pregovore.

“Oni znaju na kojoj strani je Hrvatska, u Kijevu sam bio prije svih drugih lidera u 12. mjesecu, potpisao deklaraciju o potpori europskoj perspektivi Ukrajini. Oni jako dobro znaju tko im je prijatelj”, dodao je.

“Svaka zemlja postupa na način na koji misli da je dobro. Nismo se konzultirali s Mađarskom. Znamo koje potrebe Ukrajina ima. Znamo kako je bilo početkom ’90.-ih ovdje”, poručio je premijer.

Kaže da se nada miru i povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine.

“Ja bih rekao da smo tu u poziciji nekoga tko brani svoj dom i onoga tko je izvršio brutalnu agresiju, nisu to baš zaraćene stvari, to su stvari koje trebamo precizno definirati. Naravno da se nadamo povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine, ali u ovom trenutku nemam dovoljno informacija o sadržaju tih razgovora. Informirat ćemo se tijekom današnjeg dana i sutra”, rekao je predsjednik hrvatske Vlade.

Putinova nuklearna prijetnja

“Sve ovo što se događa zadnjih pet dana je van svih okvira. Ne želimo niti zamisliti kakve bi posljedice bile u realizaciji takvih prijetnji. Trebamo jasno markirati pozicije. Ovaj ogroman paket sankcija Rusiji će sigurno imati afekta na Rusiju i vjerujemo da će i to donijeti do promjene politike kakvu vodi danas”, rekao je Plenković.

Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na ova globalna zbivanja, a posebno se prate sva zbivanja u našem susjedstvu, dodao je.

“Nikako ne bismo željeli da dođe do destabilizacije niti u jednoj zemlji”, poručio je Plenković.

Upitan o mogućoj destabilizaciji na Kosovu zbog iskazane želje za ulaskom u NATO, kazao je:

“Sve pratimo, ovo je jedno veliko ubrzanje povijesti. Sve što je izgledalo do 24. veljače je jedno, a nakon toga drugo. S velikim obzirom ćemo pratiti zbivanja i u našem susjedstvu.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare