Čardžić: Za ponovno pokretanje Imunološkog zavoda trebaju barem tri godine

Vijesti 29. sij 202111:30 > 12:38 0 komentara
Vedran Čardžić
N1

Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda, u N1 Studiju uživo govorio je o revitalizaciji Imunološkog zavoda i cjepivu protiv koronavirusa.

“Situacija je prilično očekivana”, rekao je Čardžić osvrnuvši se na manjak cjepiva protiv covida, pa pojasnio: “Imamo velika očekivanja, a činjenica je da imamo mali broj proizvođača, a s druge strane nesrazmjeran broj onih kojima cjepivo treba. Ili su kapaciteti manji nego što su očekivanja, želje i potrebe ili su imali problema u proizvodnji.”

VEZANE VIJESTI

Prema mišljenju njemačkog povjerenstva za cjepiva, cjepivo AstraZenece nije za starije od 65 godina. Kako pojašnjava ravnatelj Imunološkog, bilo je dovoljno testiranja na cjepiva protiv koronavirusa, ali nije bilo obuhvaćen dovoljan broj osoba starije životne dobi.

Osim toga, problem je i da osobe starije životne dobi sporije razvijaju imunitet. “Ukoliko će biti nedostatak cjepiva, držim da će se cijepiti osobe starije živote dobi”, dodao je.

“Svako zlo za neko dobro, sad su barem svi svjesni da nam treba Imunološki”, kaže Vedran Čardžić.

“Nešto što je uništavano desetljećima, ne može se obnoviti u nekoliko mjeseci”

Ističe kako, nešto što je uništavano i zanemarivano desetljećima, ne može se obnoviti u nekoliko mjeseci. “Daleko smo otišli pripremama, i to što se nalazimo u svim tim strategijama govori da se Imunološki želi revitalizirati.” Ipak, dodaje da za ponovno pokretanje Imunološkog trebaju sigurno tri, tri i pol godine.

“Do same gradnje nam trebaju dvije godine. To su procedure koje traju, neke možete ubrzati, ali ne možete sve.”

Naveo je kako treba izgraditi novu tvornicu i osuvremeniti proizvodnju, neće se moći oslanjati samo na proizvodnju dječjih cjepiva. Usvajanje novih tehnologija je proces i bez toga se može, kaže. #related-news_0

Kad je u pitanju nabava cjepiva, smatra kako je država dobro pristupila, uz pretpostavku da nam dođu sva ta cjepiva. “Korona je nova i nigdje u svijetu cjepivo nije obavezno i mislim da u dogledno vrijeme neće biti. To nije samo zdravstveni problem, to je i ekonomski problem i vjerojatno jedan od razloga zašto se ne isporuče sva cjepiva. Cjepiva su, nagađam, usmjerena tamo gdje se poluči ekonomski efekt. Trebamo imati stratešku industriju, ako ništa drugo, za potrebe građana”, rekao je.

Ravnatelj Imunološkog zavoda ističe i kako gripa nije nestala, “gripe ove godine nema baš zbog toga što se držimo svih tih mjera, koje su i mjere za prevenciju virusa gripe”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!