Udruga Franak: Sad je na redu Vrhovni sud

Vijesti 03. pro 202212:09 0 komentara
Sanjin Strukić/Pixsell

Nakon što je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odbacio tužbe banaka protiv Hrvatske, iz Udruge Franak u subotu su poručili kako očekuju da sad Vrhovni sud RH konačno potvrdi pravo na obeštećenje svim potrošačima s konvertiranim kreditima.

Na redu je sada Vrhovni sud RH, kojemu je to snažan vjetar u leđa da konačno potvrdi pravo na obeštećenje svim potrošačima s konvertiranim kreditima, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu na kojoj je Udruga Franak govorila o posljedicama recentne presude ESLJP-a kojom su 1. prosinca odbačene tužbe banaka zbog kolektivnog slučaja franak.

Na konferenciji su govorili predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak Elvis Sudar, koordinator ekonomsko-pravnog tima, Goran Aleksić, zatim Ana Herman, čiji je predmet C-567/20 iz konvertiranog kredita bio na Sudu EU te savjetnik Udruge Franak, odvjetnik Igor Metelko, priopćeno je, među ostalim, iz Udruge.

Nažalost, rečeno je, slučaj franak još nije zaključen za potrošače s konvertiranim kreditima, o čemu se odlučuje na Vrhovnom sudu upravo ovih dana.

Na Vrhovnom sudu odlučuje se o bitnim pitanjima prava na obeštećenje potrošača s konvertiranim kreditima te o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom CHF i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom, pa se očekuje da će recentna presuda iz Strasbourga biti snažan vjetar u leđa sucima tog suda za brzo donošenje novih pozitivnih odluka, sa sigurnošću da banke nemaju nikakve šanse pobijati takve presude u Strasbourgu, poručeno je, uz ostalo,  s konferencije za novinare.

VEZANA VIJEST

Sudionici su ponovili  razloge zašto, kako ističu, Vrhovni sud mora potvrditi u skladu s hrvatskim pravom i pravom EU-a hrvatskim potrošačima njihovo pravo na punu restituciju nakon konverzije.

Istaknuto je da je predsjednik Vrhovnog suda RH “neslužbeno obećao da će pitanje konvertiranih kredita, ali i pitanje ništetnih CHF ugovora biti riješeno do kraja ove godine”.

Presuda iz Strasbourga zaključno je, ocijenjeno je, poglavlje kolektivnog slučaja franak, i banke sada više nemaju baš nikakvih mogućnosti žaliti se na bilo kojoj instanci u Europskoj uniji. Time je i na europskom nivou potvrđeno da 125.000 potrošača iz Hrvatske ima pravo tužiti banke i zahtijevati obeštećenje.

Svakako je velika pobjeda ne samo hrvatskih potrošača, nego kompletnog hrvatskog pravosuđa, ističe, među ostalim, Udruga Franak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!