Plenković o cjepivu: Uspostavili smo kontakt s Rusijom, no želimo biti odgovorni

Vijesti 17. velj 202118:47 > 21:23 1 komentar
andrej plenković
Marko Prpic/PIXSELL/ilustracija

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a dao je izjavu za novinare gdje je uglavnom komentirao cijepljenje u Hrvatskoj.

Na početku je izvijestio o čemu se razgovaralo na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a potom je odgovarao na pitanja. Nejasna je bila pozicija Hrvatske u okviru nabave ruskog cjepiva.

VEZANE VIJESTI

“Hrvatska vlada je radila na tome da osigura dovoljne količine cjepiva za cijelu populaciju. Procedura zaštite zdravlja je dodatno ojačana time što svi lijekovi prolaze kontrole EMA-e i u tom procesu djeluje HALMED. Ne našom krivnjom dolazi do sporije distribucije cjepiva u EU i želimo vidjeti druge mogućnosti nabavke cjepiva koja poput Sputnjika mogu biti dostupna. Uspostavili smo kontakte s ruskom stranom, naši resori će postaviti upite i zahtjeve prema ruskoj strani. Ako se dogodi da Sputnjik dobije odobrenje EMA-e, želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali i nabavili određene doze”, rekao je Andrej Plenković i dodao:

“Želimo biti odgovorni. Kad cjepivo dobije odobrenje EMA-e, tad na našem tržištu za njegovu kvalitetu i nuspojave odgovara proizvođač. Ako dođe bez odobrenja, onda odgovara država, a ne želimo situaciju da na tržištu imamo nešto neprovjereno ili nepouzdano.”

S tim u vezi, spomenuo je 1,9 milijuna doza Pfizerova cjepiva, milijun doza Modernina cjepiva, 2,7 milijuna doza AstraZenecina cjepiva i još 900 tisuća doza cjepiva tvrtke Johnson&Johnson koja je, dodao je, sada počela proceduru registracije cjepiva jer sva cjepiva prolaze verifikaciju EMA-e.

Na pitanje jesu li prekršeni ugovori koje je Europa imala s proizvođačima cjepiva, kaže: “Doživjeli smo kidnapiranje cjepiva, ne moram govoriti o kojim se zemljama radi. Inzistiramo da se načelo ugovora treba poštovati, prema nizu kompanija inzistira se da budu dosljedni.”

Ističe da će se u konačnici sigurno ispoštovati sve narudžbe. “Dobit ćemo ukupnu količinu, ali pitanje je kad. Sad radimo na ubrzavanju dostave cjepiva.”

Dodao je da nije EU jedina izigrana. “Imamo do kraja ožujka oko 600.000 doza. Još nemamo pouzdane podatke tri kompanije koje još moraju dostaviti pa ne želimo izlaziti s pogrešnim podacima”, rekao je o dolasku ostalih cjepiva.

Komentirao je situaciju u Primorsko-goransko županiji i izjavu Zlatka Komadine da “ne stanuje sva pamet u Banskim dvorima“.

“Ako je netko za jačanje županija, onda je to HDZ. Zato mi je smiješno da g. Komadina ide s tezom da želimo centralizaciju. Ovdje se radi o ozbiljnoj temi, da je jako bitno tko što govori o temi cjepiva i njegovoj pouzdanosti. Ako čelnik NZJZ-a u javnosti kaže da ih ne preporučuju starijima od 65, to je suprotno stavu WHO-a, EMA-e i HZJZ-a. Takva poruka je iz našeg kuta gledanja neodgovorna. Ne znači to da sva pamet stanuje u Banskim dvorima, nego ukazujemo na vid komunikacije koji zbunjuje ljude, unosi nemir. Ako je u stručnoj literaturi procijenjeno da to cjepivo štiti od smrti i teških simptoma, onda nije politički prihvatljivo da netko odluči voditi sovju politiku.”

Komentirajući lokalne izbore rekao je da su riješili 95% kandidata.Ponovio je da će, ako procijene u idućih desetak dana da se nešto još može relaksirati, to će i napraviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare